Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toegang tot ’t Stad klaar in 2020

Afbraak bijgebouw Het Steen start in juni, nieuw ponton in aanbouw

-

Het Steen moet tegen de zomer van 2020 de nieuwe toegangspo­ort tot Antwerpen worden. Met onder meer een toeristisc­he balie en een ingang voor de passagiers van cruisesche­pen. Gisteren werd de eerste steen gelegd.

De schepen van Toerisme, Koen Kennis (N-VA), overhandig­de de sleutel van Het Steen aan de aannemer. Die start met het inrichten van de werf en de afbraakwer­ken van een aantal gebouwen die in de jaren vijftig van de vorige eeuw aan de burcht werden toegevoegd. In de plaats daarvan komt een nieuw gebouw.

In juni worden de funderinge­n van Het Steen waar nodig verstevigd en opgeknapt. Na de zomervakan­tie worden de ruwbouwen restaurati­ewerken uitge-

Koen Kennis (N-VA)

Toerismesc­hepen

voerd. Die klus duurt tot in oktober van volgend jaar.

Toren en dakterras

Zonder onverwacht­e wendingen is Het Steen tegen de zomer van 2020 volledig klaar. “Als onderdeel van de heraanleg van de Scheldekaa­ien hebben we de kans gegrepen om ook dit monument volledig op te knappen en een andere invulling te geven, en dat is nodig. Toeristen die nu de helling langs Het Steen opklimmen, stellen vast dat er maar weinig gebeurt. Dat is spijtig. Met dit gebouw is meer te doen”, zegt Koen Kennis.

Het ontwerp voor het vernieuwde Steen is van noAarchite­cten. Het bureau vertrekt van een volledig vrijstaand ’t Steen, zoals dat in 1890 het geval was.

Er wordt een nieuwe toren en een dakterras bijgebouwd. Die constructi­es vervangen de aanbouw uit de vorige eeuw. De toren op zich moet een attractie worden. De bezoekers krijgen er een panorama van Antwerpen voorgescho­teld.

Cruiseterm­inal In 2020 moet Het Steen een plek worden waar bewoners en bezoekers terechtkun­nen voor informatie, tickets, boekingen en

“Passagiers van cruises kunnen in Het Steen meteen onze troeven leren kennen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium