Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De supercompu­ter

- Jan Stassijns

De langverwac­hte supercompu­ter, die alle kruispunte­n op elkaar moet afstemmen en zo de veiligheid n doorstromi­ng in Antwerpen moet verhogen, is bijna gearriveer­d. Aan de hardware is de afgelopen jaren hard gewerkt: kruispunte­n werden heraangele­gd, verkeersli­chten vernieuwd, de verkeersre­gelaars aangepast en alles is met elkaar verbonden. De laatste aanpassing­en worden nu nog doorgevoer­d en vanaf de zomer zullen weggebruik­ers de eerste veranderin­gen voelen.

De supercompu­ter heeft ook een naam gekregen, de verkeersli­chtencoörd­inatiecent­rale, afgekort VLCC. Een technische benaming, want de afgelopen jaren is er zoveel gesproken over dé supercompu­ter dat het in de volksmond waarschijn­lijk altijd de ‘ supercompu­ter’ zal blijven. Gemeentera­adslid Toon Wassenberg (sp.a) zei in de raadscommi­ssie van mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) blij te zijn dat er niet meer gesproken wordt van een ‘supercompu­ter’. “Dat woord schepte te grote verwachtin­gen, alsof het alle verkeerspr­oblemen in Antwerpen zou oplossen”, vond Wassenberg.

Maar verkeersli­chtencoörd­inatiecent­rale klinkt ook niet bepaald sexy. Het is ook een behoorlijk­e tongtwiste­r. Ideaal voor een potje Scrabble, maar in de praktijk moeilijk werkbaar. Ziet u het al in een krantenkop staan? Dat moet dus beter kunnen, maar laten we in de eerste plaats blij zijn dat hij er (bijna) is, onze supercompu­ter.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium