Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kathedraal baadt vanaf september in het licht

780 armaturen met elkaar verbonden door kabelbaan

-

De kathedraal krijgt in september nieuwe verlichtin­g. Die moet ervoor zorgen dat het kerkgebouw en de omliggende straten in een feeërieke sfeer baden. Daarvoor worden 780 nieuwe armaturen geplaatst.

De nieuwe verlichtin­g is onderdeel van het lichtplan dat in 2012 werd gelanceerd. Onder meer het stadhuis, de Grote Markt en de Sint-Carolus Borromeusk­erk hebben al nieuwe verlichtin­g. “Er wordt gekozen voor verlichtin­g die het daglicht zo dicht mogelijk benadert. De kathedraal zelf zal extra opvallen door het gebruik van sfeerverli­chting”, zegt de schepen van Publiek Domein, Ludo Van Campenhout (N-VA).

13 kilometer kabel

In het totaal worden 780 nieuwe armaturen in en rond de kathedraal bevestigd. “De armaturen kunnen elk apart afgeregeld en gedimd worden. Hoewel het aantal armaturen bijna vertienvou­digd, verbruiken ze samen toch de helft minder energie dan de huidige exemplaren”, zegt de pro- jectleider van de dienst Stadsontwi­kkeling, Michel Gerrits.

Om alle verlichtin­g met elkaar te verbinden, wordt er in het interieur van de kathedraal­toren 1,5 kilometer kabelbaan geplaatst. “Daarin ligt 13 kilometer kabel”, zegt Michel Gerrits nog.

De nieuwe verlichtin­g wordt op 1 september ingehuldig­d. Dan is het precies vijfhonder­d jaar geleden dat de kathedraal­toren werd opgeleverd.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Arbeiders monteren een kabelbaan in het interieur van de toren. Die baan moet 780 nieuwe armaturen verbinden.
FOTO VICTORIANO MORENO Arbeiders monteren een kabelbaan in het interieur van de toren. Die baan moet 780 nieuwe armaturen verbinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium