Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tijdelijke tramlijn 70 naar Luchtbal

Testritten op traject tussen Eilandje en Havanasite starten vandaag en duren twee maanden

- PATRICK VAN DE PERRE

De Lijn start vandaag met de eerste proefritte­n van tramlijn 70 tussen het Eilandje en de Havanasite op de Luchtbal. Tramlijn 70 is een tijdelijk nummer voor het traject van tramlijn 7 vanaf het Eilandje. In principe wordt de nieuwe lijn deze zomer in gebruik genomen.

“De eerste testritten gaan stapvoets en gebeuren met een PCCtram. Dat is het kleinste en oudste type tram dat nog in Antwerpen rijdt. Later volgen testritten met grotere trams zoals de Hermelijn en de Albatros”, zegt de woordvoerd­er van De Lijn, Tom Van de Vreken.

De testtram rijdt via de Noorderlaa­n, de Kempenstra­at, de Londenstra­at en de Amsterdams­traat naar de huidige keerlus aan de Bataviastr­aat en terug in de omgekeerde richting.

“Als de testen positief zijn, rijdt tram 70 in de loop van de zomer van het MAS naar P+R Havana. Daar vertrekt ook tramlijn 6 naar P+R Olympiade op de grens van het Kiel met Wilrijk. Het gaat om

Tom Van de Vreken

Woordvoerd­er De Lijn

“Als de testen positief zijn, rijdt tram 70 in de loop van de zomer van het MAS naar P+R Havana.”

een nieuw traject van 2,1 kilometer”, gaat Van de Vreken verder.

Beweegbare brug

Bij veiligheid­stesten controlere­n ingenieurs en technici van De Lijn verschille­nde factoren. Onder meer of de tram overal veilig kan passeren, de ligging op de sporen en de correcte aansturing van de wissels, de bovenleidi­ng en het vermogen van de tractiesta­tions.

“Ook het effect van de warmte op de Londenbrug, wat een beweegbare brug in staal is, zal grondig gecontrole­erd worden. Het contract met de aannemer voorziet twee maanden voor de- ze testen”, legt Van de Vreken uit.

Tramlijn 70 maakt deel uit van de werken aan de Noorderlij­n. “Tramlijn 70 is dus een tijdelijke lijn voor de duur van deze werken. Na de werken wordt het definitiev­e traject van deze tramlijn bepaald.”

Wellicht zal tramlijn 70 dan verdwijnen en rijdt tramlijn 7 vanaf de huidige eindhalte aan de Bataviastr­aat via het Kattendijk­dok Oost naar het Havenhuis.

Een volgende fase in de uitbreidin­g van het tramnetwer­k is de aanleg en afwerking van de tramsporen op onder meer de Noorderlei­en, het Operaplein en de Mexicostra­at. “Hier zal in de loop van 2019 tramlijn 1 gaan rijden. Die verbindt de Bolivarpla­ats op het Zuid over de leien en de Noorderlaa­n met de Havanasite in de wijk Luchtbal.”

 ?? FOTO RR ?? De testritten van tramlijn 70 gebeuren in eerste instantie met een oude PCC. In de zomer wordt de tijdelijke lijn in gebruik genomen.
FOTO RR De testritten van tramlijn 70 gebeuren in eerste instantie met een oude PCC. In de zomer wordt de tijdelijke lijn in gebruik genomen.
 ?? FOTO DE LIJN ?? Het traject van tramlijn 70.
FOTO DE LIJN Het traject van tramlijn 70.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium