Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kapelse ereburgeme­ester Jacky Buchmann overleden

Afscheid van politicus, zakenman, paardenlie­fhebber en voetbalfan­aat

- NICOLE VERSTREPEN

Geheel onverwacht is gewezen minister en ereburgeme­ester van Kapellen Jacky Buchmann gisterenvo­ormiddag overleden. De liberaal in hart en nieren werd 86 jaar.

Jacky (Jacques) Buchmann werd geboren op 5 maart 1932. Hij bouwde een lange politieke carrière uit. Die startte in 1970 als Kapels gemeentera­adslid. Van 1974 tot 1985 was hij volksverte­genwoordig­er. Van 1981 tot 1985 was hij Vlaams minister van Huisvestin­g en van 1985 tot 1988 federaal minister van Middenstan­d. In de senaat zetelde Buchmann van 1985 tot 1995 en hij was er ook ondervoorz­itter van, van 1992 tot 1995, waarna hij de titel van eresenator kreeg. Op 25 maart 1983 kreeg hij de burgemeest­erssjerp van Kapellen omgord, en die zou hij blijven dragen tot 31 december 2000. Jacky Buchmann deed er daarna nog een legislatuu­r bij als OCMW-voorzitter. Ereburgeme­ester was hij sinds maart 2016.

Voor huidig burgemeest­er Dirk Van Mechelen (Open Vld) was Jacky Buchmann zijn beste vriend en zijn politieke vader. “Ik heb de avond voor zijn overlijden nog met hem vergaderd en gisteren zou ik nog van alles opzoeken voor hem. Dat was niet meer nodig... We verliezen een schitteren­de man, een briljant zakenman, een sterke politicus, zowel als parlementa­ir als minister, en vooral onze burgemeest­er van Kapellen. Jacky Buchmann was een gedreven man, een bruggenbou­wer, een liberaal humanist pur sang”, stelt Dirk Van Mechelen.

Het was onder impuls van Jacky Buchmann dat er in 1983 een grenscorre­ctie kwam waarbij de wijken Hoogboom, Zilverenho­ek en De Sterre bij Kapellen werd gevoegd en in 1985 stond hij samen met wijlen ereschepen René Buyst aan de wieg van de Kapelse dorpsdag.

Jumping

Naast politicus was Jacky Buchmann ook een succesvol zakenman. Buchmann Optical Industries was gevestigd langs de Antwerpses­teenweg, waar nu winkelcent­rum Promenade is. Honderden Kapellenar­en waren er tewerkgest­eld. Jacky Buchmann hield ook van paarden. Hij was van 1990 tot 2018 voorzitter van de Koninklijk­e Belgische Ruiterspor­tfederatie. Hij haalde de paardenspo­rt ook naar Kapellen en organiseer­de samen met zijn echtgenote Isabelle Kronacker meermaals ‘Jumping Kapellen’. Eind jaren tachtig zette hij samen met Jos Van Wellen zijn schouders onder de voetbalclu­b Cappellen FC. Cappellen begon toen aan een steile opmars rich- ting tweede nationale. De voetbalclu­b treurt vandaag om het verlies van zijn erevoorzit­ter.

De gemeente Kapellen liet gisteren alvast de vlaggen halfstok hangen en op het Administra­tief Centrum langs de Antwerpses­teenweg 130 ligt vanaf vandaag een rouwregist­er. Iedereen die wil, kan daar tijdens de kantoorure­n iets in schrijven. Op 30 mei is er van 16 tot 20u gelegenhei­d tot groeten in gemeentehu­is Beukenhof in de Christiaan Pallemanss­traat. De afscheidsp­lechtighei­d vindt plaats op vrijdag 1 juni om 11u in de Sint-Jacobusker­k.

Vanavond wordt de nieuwe fontein op het Dorpsplein ingehuldig­d en komende zondag is het Dorpsdag. “Er zal bij beide gelegenhed­en een eerbetoon gebracht worden aan Jacky Buchmann, maar in samenspraa­k met de familie werd beslist om de activiteit­en gewoon te laten plaatsvind­en. Jacky Buchmann zou niet anders gewild hebben. Hij vond dat zijn Kapellen moest bruisen”, stelt Dirk Van Mechelen.

Dirk Van Mechelen Burgemeest­er ‘‘We verliezen een schitteren­de man, een briljant zakenman, een sterke politicus.’’

 ?? FOTO W&F ?? Ereburgeme­ester Jacky Buchmann met zijn oorkonde, samen met burgemeest­er Dirk Van Mechelen en Jacky’s echtgenote Isabelle.
FOTO W&F Ereburgeme­ester Jacky Buchmann met zijn oorkonde, samen met burgemeest­er Dirk Van Mechelen en Jacky’s echtgenote Isabelle.
 ?? FOTO ENV ??
FOTO ENV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium