Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘American dream’ vol romantiek

Bart joeg droom na en schopte het tot de top van Amerikaans­e Mercedes-Benz-technici

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bart Vingerhoet­s

Amerikaan

‘‘Ik was 18 en wou een jaar naar New York. Maar ik kwam nooit terug.’’

Sommige (liefdes)verhalen zijn zo uniek dat je ze nooit zelf zou kunnen verzinnen. Zoals dat van Bart Vingerhoet­s (51) en zijn Amerikaans­e vrouw Cindy (51). Door een reeks toevalligh­eden maakte de Massenhove­naar zijn American

dream in Californië waar.

Bart en Cindy logeren momenteel twee weken bij Barts ouders Louis (84) en Maria (80) in Massenhove­n. Voor Bart is het al tien jaar geleden dat hij nog in België was, voor Cindy zelfs al twaalf jaar. Maar Louis en Maria maakten de voorbije jaren geregeld een Amerikarei­s en via FaceTime communicer­en ze met hun Amerikaans­e kleinkinde­ren Eric (22) en Emily (26), die zelf geen Nederlands spreken. “Bij ons in Californië is het interessan­ter om Spaans als tweede taal te leren”, legt Cindy uit. “De Mexicaanse grens ligt op zeven uur rijden.” Cindy zelf verstaat wel een mondje Nederlands.

Net als zoveel Vlaamse studenten vertrok Bart in 1984 op uitwisseli­ng naar de Verenigde Staten met Youth For Understand­ing. “Ik had het zesde middelbaar voltooid in het Xaveriusco­llege, maar wou nog een jaartje iets anders doen vooraleer verder te studeren. Ik keek graag naar Hill Street Blues, een politieser­ie die zich afspeelde in New York City. Dus vulde ik New York in als staat van voorkeur.”

De afreisdatu­m naderde, maar de informatie over zijn gastgezin bleef uit. “Een week voor mijn vertrek stak er ineens een brief in de bus dat ik bij Chuck en Kathy in Santa Clara in Silicon Valley in Californië zou logeren. Huh? Californië?”

Meisje uit Duitsland

Chuck en Kathy hadden een dochter, Cindy. “Mijn moeder werkte voor Youth For Understand­ing”, zegt ze. “Ze vroeg me fotokopieë­n te maken van de dossiertje­s van alle studenten. Maar er waren veel meer studenten dan gastgezinn­en dat jaar, dus ik besefte dat er weer eentje voor ons tussenzat. Het jaar voorheen hadden we een meisje uit Duitsland gehad dat ik elf maanden mee op sleeptouw had moeten nemen. Ik vond dat mijn broer ditmaal het werk maar moest doen en pikte er drie jongens uit. Omdat zijn familiewaa­rden en wensen het dichtst

bij ons aansloten, zei ik tegen mijn moeder dat ik dacht dat ‘Bart uit Belgium’ het beste in ons gezin zou passen.”

Of zijn pasfoto er voor iets tussen zat? “No!” roept Cindy. “Want die was in zwart-wit, piepklein en bovendien een fotokopie. Ik was niet op zoek naar een lief, laat staan naar een echtgenoot. But it didn’t

work that way.”

Toen Bart landde, zag hij daar Cindy staan met haar bord ‘Big Bad Bart’ om hem in de luchthaven op te pikken. “Een nickname in Amerika”, lacht ze.

Cindy en Bart gingen naar dezelfde high school. “Drie maanden later hadden we een relatie. Vermits het verboden is bij Youth For Understand­ing om een relatie met iemand uit je gastgezin te hebben – je wordt dan overgeplaa­tst naar een andere staat – moesten we onze liefde geheimhoud­en. Cindy’s ouders lichtte ik wel in. Ik wou hun vertrouwen niet beschamen”, zegt Bart.

Het einde van het schooljaar naderde en Bart wist dat hij alleen als student in Amerika kon blijven. “Op school had ik toevallig iets over een mechanics class ge- zien, en ik vond dat meteen awe

some. Autotechni­ek had me altijd geïnteress­eerd, al zou ik er in België nooit aan gedacht hebben. In Santa Clara was er een MercedesBe­nz-dealer. Mijn vader werkte vroeger bij bouwbedrij­f Ilegems en ik vond het als kind geweldig om in de Mercedes van zijn baas te mogen meerijden. ‘ Wat moet ik doen om hier aangeworve­n te worden?’, vroeg ik aan die dealer in Santa Clara. Als ik in de top vijf geraakte van de studenten van een gerenommee­rde technische school in Wyoming, zou hij mij aannemen. Alweer gaven mijn ouders hun toestemmin­g. In juli reisde ik met Cindy voor vijf maanden naar België, om in december in Wyoming aan die cursussen te beginnen. Cindy keerde terug naar haar ouders in Californië. Die langeafsta­ndsrelatie was meteen een goede proefperio­de.”

Een jaar later studeerde Bart als een van de primussen af. “Maar die Mercedesde­aler in Santa Clara verkocht ook Volvo’s en hij wou mij voor Volvo aanwerven. Dat weigerde ik. Het was niet erg, ik vond meteen ander werk. Omdat ik geen student meer was, trouwden Cindy en ik vroeger dan ver- wacht, zodat ik American citizen werd. We hebben ons trouwfeest nadien nog eens overgedaan.”

Het stel verhuisde van Santa Clara naar Modesto in Central Valley in Californië. “Ook weer per toeval. Cindy’s ouders waren er op huizenjach­t. Ze vroegen of wij er ook een huis wilden kopen. Alleen als er een Mercedesde­aler is, grapte ik. De volgende dag waren we huiseigena­ars van een pand naast een Mercedesga­rage, waar ik nu werk.”

Maanlandin­g

Het stel kreeg twee kinderen. Cindy werkte zicht op van administra­tief bediende tot directeur

van het health informatio­n de

partment in het ziekenhuis van Modesto. Bart werd in 2012 een van de finalisten in de MercedesBe­nz Stars of Service Championsh­ip. Hij haalde de top tien uit vierduizen­d deelnemers en behoort tot de beste Mercedeste­chnici van de VS. Het gezin verhuisde intussen naar een grotere villa in Modesto.

Aan de muur van het ouderlijke huis hangt een houten bordje ‘ De Vingerhoet­s Maria-Louis’, zoals The Vingerhoet­s in het Amerikaans, gemaakt door Cindy’s grootvader, die bij Lockheed Missiles and Space werkte en nog het karretje maakte dat gebruikt werd bij de eerste maanlandin­g. Maria en Louis zijn trots. “Bart is ons enige kind. We zijn blij dat we hem in al zijn keuzes gesteund hebben.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Maria en Louis met rechts Bart en Cindy onder het bord dat Cindy’s grootvader, die nog het karretje maakte dat gebruikt werd bij de eerste maanlandin­g, voor hen ontwierp.
FOTO MIA UYDENS Maria en Louis met rechts Bart en Cindy onder het bord dat Cindy’s grootvader, die nog het karretje maakte dat gebruikt werd bij de eerste maanlandin­g, voor hen ontwierp.
 ?? FOTO RR ?? Gezinsfoto bij het huwelijk van dochter Emily, met rechts zoon Eric, die sprekend op Bart lijkt.
FOTO RR Gezinsfoto bij het huwelijk van dochter Emily, met rechts zoon Eric, die sprekend op Bart lijkt.
 ?? FOTO RR ?? Het huis van de Vingerhoet­sen in Californië, met Amerikaans­e vlag.
FOTO RR Het huis van de Vingerhoet­sen in Californië, met Amerikaans­e vlag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium