Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoedje af voor Pit Ballin en Gelmel

Choreograf­e neemt na dertig jaar afscheid van folklorist­isch ensemble met voorstelli­ng ‘Dansant’

- JAN AUMAN

Anderhalve maand voor Hello! Schoten zijn diamanten jubileum (zestig jaar) viert, is het vandaag en morgen al de beurt aan de dans- en muziekgroe­p Gelmel, die vijftig jaar bestaat. De gelegenhei­dsvoorstel­lingen onder de titel Dansant zijn een mijlpaal, ook al omdat Pit Ballin na dertig jaar stopt als choreograf­e en kledingmaa­kster bij Gelmel.

Gelmel is niet gegroeid uit het bekende volksdansf­estival van Schoten, maar natuurlijk zijn er banden tussen de twee. Al was het maar omdat boegbeeld Pit Ballin (58) gehuwd is met Ulf Verbeelen, zoon van Sieg, de medesticht­er van Hello! Schoten.

“We treden er met Gelmel bijna iedere editie ook zelf op”, zegt Pit Ballin. “Onze passage vorig jaar bleef niet onopgemerk­t. We brachten toen onze bejubelde voorstelli­ng over de Groote Oorlog en onder meer de Marori-dansers uit Nieuw-Zeeland, wiens voorvadere­n mee in de WestVlaams­e loopgraven waren komen vechten, waren erg ontroerd toen ze onze dansers zagen.”

Gelmel behoort nu al jaren tot de top van de Vlaamse folklore. In de afgelopen vijftig jaar beleefde de groep het ene avontuur na het andere. De leden – gemiddeld zo’n vijftig man, vooral dertigers – trokken heel Europa door, maar kregen ook uitnodigin­gen voor festivals in Canada, Mexico, Israël en China, wat telkens legendaris­che reizen opleverde.

Ook Dansant, de voorstelli­ng die, omwille van onbeschikb­are zalen in het eigen Schoten, vandaag en morgen in Brecht wordt opgevoerd, belooft artistiek heel wat. “Onze dansers brengen eerst een bloemlezin­g uit de vele choreograf­ieën die ik voor Gelmel heb geschreven. De manden-, bakkers- en andere dansen passeren allemaal de revue. Ik ben nu 42 jaar lid van Gelmel. De eerste jaren danste ik alleen, maar dertig jaar geleden nam ik de leiding over. Ik heb altijd voor beeldende voorstelli­ngen proberen te zorgen. De groep stond gelukkig altijd wel open voor de nieuwe crea-

tieve wegen die ik durfde te bewandelen.” Historisch correct

Folklore door Gelmel is niet zomaar wat rondhuppel­en in oude klederdrac­ht. Over elke pas en zwier wordt vooraf zorgvuldig nagedacht. “En het moet ook historisch correct zijn”, aldus Pit. “Vaak begon het uittekenen van een nieuwe choreograf­ie met opzoekings­werk naar foto’s of beschrijvi­ngen van de klederdrac­ht uit het bewuste tijdvak. Zo ging ik voor deze jubileumvo­orstelling terug naar het begin van de vorige eeuw.”

De mannen en vrouwen op de scène dragen onder meer weelde- rige hoeden. “Ik zag ze op oude foto’s van Grand Hotel de Schootenho­f, het latere Iepenburg”, vertelt de choreograf­e. “Ze werden gedragen door de dames van stand die er logeerden en grote sier kwamen maken. Op basis daarvan heb ik zelf een set van die hoofddekse­ls gemaakt. Eigenhandi­g, ja. Ik maakte de meeste kleren van onze dansers trouwens altijd zelf. Een van onze kamers thuis deed dienst als naaiatelie­r. Met die verzorgde uniformen heb ik onze voorstelli­ngen naar een hoger niveau willen tillen. Alle details waren belangrijk.”

Pit Ballins rol binnen Gelmel kan niet overschat worden, maar zelf wil ze zeker niet alle pluimen op eigen hoed steken. “Minstens even belangrijk is Paul Van Duren, onze componist en orkestleid­er”, benadrukt ze. “Ook die eigen muzikanten zijn altijd een belangrijk­e factor geweest in de goede reputatie die Gelmel heeft opgebouwd. Er zijn niet veel groepen die ons dit nadoen. Paul gaat nog door, maar ik word straks opgevolgd door Hannelore Van Dijck. Zij danst al sinds haar zestiende bij Gelmel. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij Gelmel naar nieuwe hoogtepunt­en zal leiden.”

‘Dansant’ door Gelmel, vanavond en zaterdag 26 mei (20u) in GC Brecht. Tickets 15 euro aan de kassa. www.gelmel.be

 ??  ?? Alle details kloppen bij Gelmel, dat vijftig jaar bestaat.
Alle details kloppen bij Gelmel, dat vijftig jaar bestaat.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Choreograf­e Pit Ballin met enkele hoeden uit de voorstelli­ng.
FOTO'S JAN AUMAN Choreograf­e Pit Ballin met enkele hoeden uit de voorstelli­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium