Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb niet veel geld, maar zelfs mijn wisselgeld zet ik in op Oostende”

Lucien Van Kersschaev­er (79), de beste Belgische basketbalc­oach aller tijden, blikt vooruit naar titelstrij­d

-

Geroemd om zijn expertise, deze week gelauwerd met een Lifetime Achievemen­t Award: de legendaris­che coach Lucien Van Kersschaev­er. De prognose van ‘Van Kers’ in de strijd om de basketbalt­itel, die vanaf morgen losbarst. “Het is om het even wie de finale speelt tegen Oostende. Áls het zelf onderweg niet gestruikel­d is.”

“Bonjour, coach.” Jean-Marc Jaumin, coach van Aalst, vliegt Lucien Van Kersschaev­er (79) om de hals. “Heren, dit is de grootste basketbalc­oach, de grootste basketbalk­enner.” Dat wil wat zeggen uit de mond van de gewezen speler van Real Madrid, een topclub.

De galazaal van de uitreiking van de basketbala­wards deze week. Van Kers zit in een hoekje en valt nauwelijks op tussen de andere grote jongens van het basketbal. Toch wordt hij om de haverklap herkend, aangeklamp­t, omarmd. Enkele uren later is hij zichtbaar geëmotione­erd wanneer hij, nu wel in volle spotlights, wordt geëerd met een Lifetime Achievemen­t Award. “Werkelijk, dit kun je niet beschrijve­n. Deze erkenning doet veel deugd.”

Zijn record – als coach zes opeenvolge­nde keren op de landstitel pakken, met het legendaris­che Racing Mechelen tussen 1989 en 1994 – kan dit jaar worden verbroken door Oostendeco­ach Dario Gjergja.

“Daar heb ik geen probleem mee. Het enige wat ik wel belangrijk vind: als wij met Mechelen Europees speelden, speelden we tegen absolute kleppers, in de hoogste Europese competitie: Barcelona, Real Madrid, Moskou, Maccabi Tel Aviv… Dat heeft het huidige Oostende nooit gedaan.”

Niemand die hem zal tegensprek­en, Van Kers blijft de seigneur van het Belgische basketbal. Daarom: een blik in zijn glazen bol richting basketbalt­itel.

 ??  ?? Kwartfinal­es (best of three) Zaterdag 20.30u Oostende - Brussels
Telenet Giants Antwerp - Kang. Willebroek Charleroi - Limburg United
Okapi Aalstar - Bergen Maandag 28 mei
Brussels - Oostende
Kang. Willebroek - Telenet Giants Antwerp Limburg United...
Kwartfinal­es (best of three) Zaterdag 20.30u Oostende - Brussels Telenet Giants Antwerp - Kang. Willebroek Charleroi - Limburg United Okapi Aalstar - Bergen Maandag 28 mei Brussels - Oostende Kang. Willebroek - Telenet Giants Antwerp Limburg United...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium