Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wakker worden in mijn eigen bed, het is best vreemd”

Stoffel Vandoorne rijdt dit weekend voor eigen deur

- GERT VERMERSCH

Stoffel Vandoorne rijdt zondag in Monaco een thuisrace. De West-Vlaming woont al ruim een jaar in het prinsdom en kan voor één keer tijdens een raceweeken­d in zijn eigen bed slapen. Al is dat niet altijd een voordeel. “Het duurt thuis toch iets langer dan op hotel vooraleer ik ’s morgens op gang kom.”

Of de ontspannen week die hij samen met vriendin Anna de Ferran doorbracht de oorzaak is, weten we niet, maar Stoffel Vandoorne lijkt dezer dagen net ietsje opgewekter door het leven te gaan. De 26-jarige West-Vlaming kijkt enorm uit naar de Grand Prix van Monaco dit weekend.

“Ik rij hier graag, ja”, stelt Vandoorne met een brede glimlach. “In de opstapklas­sen richting F1 heb ik hier ook mooie resultaten kunnen halen. In mijn ogen is dit een van de mooiere circuits. Je hebt hier heel weinig foutenmarg­e, dat maakt de uitdaging alleen maar groter.”

En je hoeft niet in een hotel te overnachte­n. “Ook waar. Maar het blijft een

beetje vreemd om tijdens een raceweeken­d in je eigen bed wakker te worden. Het duurt ook wat langer vooraleer ik ’s ochtends op gang kom. In een hotel maak je je zo snel mogelijk klaar om vlug te kunnen vertrekken, thuis is dat toch net iets anders. Rustiger. Maar goed, een grote aanpassing is het niet. Of dit dan mijn thuisrace is geworden? Dat zou ik niet durven stellen. Mijn thuisrace is en blijft de Grand Prix van België in Francorcha­mps.”

De aparte timing van de Grand Prix van Monaco zorgt er ook voor dat jullie op vrijdag niet in actie hoeven te komen. Tijd voor een extra fietstocht­je door het Franse hinterland?

“Vergeet het. Ik heb mijn

trainingen op de fiets trouwens moeten terugschro­even. Ik kreeg te veel spiermassa in de benen, waardoor mijn gewicht toenam. En aangezien je als F1-rijder zo licht mogelijk moet zijn… Bovendien vertoef ik ook op vrijdag een groot deel van de dag op het circuit. Eigenlijk is zo’n dag zonder race geen slechte zaak. Het geeft ons extra tijd om alle gegevens die we tijdens de vrije trainingen van donderdag hebben verzameld grondig te analyseren en indien nodig de afstelling van de wagen wat te verfijnen.”

Zo goed als geen foutenmarg­e betekent ook dat je heel zeker van je stuk moet zijn?

“De factor vertrouwen speelt in Monaco zeker een grotere rol dan op andere circuits. Je moet in alle omstandigh­eden exact weten hoe je auto zal reageren. Anders kan je niet op de limiet rijden, neem je iets meer marge en zo loopt je rondetijd heel snel op.”

Hoe creëer je dat vertrouwen dan?

“Door het hele weekend langzaam op te bouwen. Niet te traag, want anders loop je voortduren­d achter de zaken aan. Maar zeker ook niet te snel, een crash tijdens de vrije trainingen doet je heel wat tijd verliezen en is nefast voor het vertrouwen.”

Mogen we je zaterdag bij de snelste tien rijders in het beslissend­e kwalificat­iedeel verwachten?

“Q3 moet inderdaad het doel zijn. Vorig jaar is dat gelukt, al heb ik toen niet echt kunnen

rijden (Vandoorne crashte voor hij

aan Q3 kon beginnen, red.). Ik ga ervan uit dat Mercedes, Ferrari en Red Bull ook hier in Monaco de drie sterkste teams zullen zijn. Maar in het veld daarachter zijn de verschille­n heel klein. Omdat het motorvermo­gen op deze bochtige omloop minder van tel is, kunnen we zeker de vierde beste ploeg worden.”

Die achtste plaats in de vrije trainingen moet je dan toch een boost geven.

“En toch ben ik ervan overtuigd dat er nog meer potentieel in de auto zit. Het rijgedrag is nog net iets te onvoorspel­baar om goed te zijn. Maar ik blijf er van overtuigd dat we ons vooraan kunnen kwalificer­en.”

Stoffel Vandoorne “Of dit nu mijn thuisrace is? Nee, dat blijft de GP van België in Francorcha­mps.”

 ?? FOTO RR ?? Stoffel Vandoorne met vriendin Anna de Ferran. Het leven in Monaco kan mooi zijn, heel mooi.
FOTO RR Stoffel Vandoorne met vriendin Anna de Ferran. Het leven in Monaco kan mooi zijn, heel mooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium