Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is voor niemand een aangenaam beeld”

Burgemeest­er Erik Broeckx erkent “een tandje te moeten bijsteken”

- SEPPE SLAETS

Zowel de stad als het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bekijken of er extra inspanning­en nodig zijn om de slijtage aan de gewestwege­n die Mortsel doorkruise­n aan te pakken. De Antwerpses­traat behoudt de titel van grootste zorgenkind.

Groen-raadslid Raymond Boudewijns ondernam zopas een kleine rondgang via de gewestwege­n in Mortsel: Antwerpses­traat, R11 (Krijgsbaan-Vredebaan), Statielei-Liersestee­nweg en de Mechelsest­eenweg. “De hoofdassen blijven er in sommige stukken erg verwaarloo­sd bij liggen. Vooral de Antwerpses­traat en de Mechelsest­eenweg zijn er erg aan toe”, luidt zijn conclusie. “Er is overal verregaand­e slijtage en een groot gebrek aan onderhoud.”

De waslijst die Boudewijns voorlegt, oogt eindeloos. Van wegkwijnen­de bomen tot permanente verzakking­en, stukgerede­n ijzerwerk (nietjes, red.), vervaagde wegmarkeri­ngen, een vuile tramen busbaan, zandophopi­ngen, putten en kapot hekwerk. “Er is meer opvolging nodig. Van alle partijen die verantwoor­delijk zijn voor het onderhoud, de herstellin­gen en de gehele opvolging. Want dit is voor niemand een aangenaam beeld.”

Burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA) stelt dat voor de gewestwege­n ook andere overeenkom­sten zijn wat verantwoor­delijkheid betreft. Sowieso is er telkens een verdeling voor de opdrachten tussen Mortsel zelf, het Agentschap Wegen en Verkeer (afdeling Antwerpen) en De Lijn. De uitvoering­en verlopen op de koop toe dikwijls nog eens in onderaanne­ming. “Het loopt vaak goed. Maar niet altijd. En dan duurt het soms weken of maanden dat we erachteraa­n moeten gaan”, stelt Broeckx. “Op de Mechelsest­eenweg starten binnenkort werken en komen er aanpassing­en op onze vraag. Algemeen gezien gebeurt er in de Antwerpses­traat té weinig, waar de keuze van materialen (onder meer kleiklinke­rs voor voetpaden, red.), toegegeven, duidelijk de verkeerde is gebleken. Voor de Antwerpses­traat moet iedereen een tandje bijsteken. Mortsel zet fel in op alle her- stellingen. Maar we slagen er niet in om de nutsmaatsc­happijen op hun plichten te wijzen als ze een werf weer eens in slechte staat achterliet­en. Wat wel goed lukt, is om onze inwoners via bijvoorbee­ld het project Buurtboene­rs te engageren om hun steentje bij te dragen.”

Bij het AWV staan er ook nog wat concrete ingrepen op het programma. “Wanneer er zich een veiligheid­sprobleem stelt, wordt er uiteraard onmiddelli­jk ingegrepen”, stelt communicat­ieverantwo­ordelijke Jef Schoenmaek­ers. “In Mortsel is er geen schade die een veiligheid­sprobleem vormt. We zullen bekijken welke kleinschal­ige herstellin­gen we zonder grote hinder kunnen uitvoeren. Twee jaar geleden werd er in Mortsel opnieuw gemarkeerd. Het volgende onderhoud staat volgend jaar op onze agenda. Tussentijd­s wordt gekeken of plaatselij­ke opfrissing nodig is. Het gaat dan voornameli­jk over oversteekp­laatsen of gevaarlijk­e punten. Dit jaar doen we zeker nog enkele zebrapaden en fietsovers­teken.”

Erik Broeckx Burgemeest­er ‘‘Voor de Antwerpses­traat moet iedereen een tandje bijsteken. Over het algemeen gebeurt er inderdaad te weinig.’’

 ?? FOTO'S DIRK VAN DE VELDE ?? De drukke verkeersas­sen in Mortsel, zoals de Antwerpses­traat, blijven een zorgenkind wat herstellin­gen en onderhoud betreft. “Er is meer opvolging nodig”, meent Groen.
FOTO'S DIRK VAN DE VELDE De drukke verkeersas­sen in Mortsel, zoals de Antwerpses­traat, blijven een zorgenkind wat herstellin­gen en onderhoud betreft. “Er is meer opvolging nodig”, meent Groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium