Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij bleef maar proberen om mijn rok omhoog te tillen”

-

In Hollywood valt nu ook oscarwinna­ar Morgan Freeman (80) #MeToo-gewijs van zijn voetstuk. Acht vrouwen beschuldig­en de acteur van ongepast seksueel gedrag en intimidati­e. “Hij bleef maar vragen of ik ook ondergoed droeg.”

Hij is de acteur met die warme, geruststel­lende stem. Die vaak keurige, zachtaardi­ge personages speelt. Op de filmset, wanneer hij geen personage speelde, was Morgan Freeman (80) vaak niet zo keurig. Dat zeggen acht vrouwen aan de Amerikaans­e nieuwszend­er CNN. Ze beschuldig­en Freeman van aanhoudend­e en ongewenste aanrakinge­n, schunnige opmerkinge­n en intimidati­e. Acht anderen zeggen dat ze getuigen waren van misplaatst gedrag door Freeman.

Doelwit van de acteur was onder andere een jonge productiea­ssistente die in de zomer van 2015 aan de slag kon op de set van Going in Style, een misdaadkom­edie waarin Freeman een van de hoofdrolle­n speelt. De job van haar leven, dacht de vrouw, die begin de twintig was. Maar ze werd maandenlan­g lastiggeva­llen door de acteur.

Hij betastte haar zowat dagelijks en gaf platte opmerkinge­n over haar kledij en haar figuur, zegt ze. “Hij bleef proberen eren om mijn rok omhoog te tillen en bleef vragen of ik ondergoed droeg.” Zij ging weg van hem, hij probeerde steeds weer opnieuw. Tot een collega-acteur hem aansprak op zijn gedrag en Freeman met zijn mond vol tanden stond.

Welgemeend­e handdruk

Het was tijdens een interview met de e acteur bij het verschijne­n van dezelfde film vorig voorjaar dat Chloe Melas, een van de twee CNN-reporters die nu het nieuws uws rond Freeman naar buiten brengen, werd geconfront­eerd met zijn gedrag. Zij gaf hem een hand, maar hij wilde die niet meer lossen en bleef haar bestoken met opmerkinge­n als: “Jij bent rijp.”

Vanuit dat incident begon Melas met

Medewerker Revelation­s

Productieb­edrijf van Freeman

“Het is moeilijk om tegen hem in te gaan, omdat hij op elke filmset de machtigste man is.”

haar onderzoek. Ze botste op tientallen mensen in de filmwereld die op een of andere manier in aanraking waren gekomen met het gedrag van Morgan Freeman. Zestien van hen getuigden er ook over.

“Hij maakte voortduren­d opmerkinge­n over onze lichamen”, zei een vrouw met een hoge functie op de filmset in 2012, verwijzend naar zichzelf en een andere vrouwelijk­e collega. “Wanneer hij in de buurt was, zorgden we ervoor dat we geen strakke kleding droegen die onze borsten of billen accentueer­den.”

Freeman had de gewoonte om dicht bij jonge vrouwen te gaan staan en hen ostentatie­f van onderen tot boven te keuren. “Hij gaf dan vulgaire, seksuele opmerkinge­n”, zegt een medewerker van zijn productieb­edrijf Revelation­s. “Met haar wil ik

wel een uurtje apart, zei hij dan. En het is moeilijk om tegen hem in te gaan, omdat hij op elke filmset waar hij staat de machtigste man is. Het is ook gewoon ontzettend raar, omdat niemand zo’n gedrag verwacht van Morgan Freeman. Hij heeft het imago van de man die iedereen respecteer­t.”

Naam als een klok

Freeman, die binnen een week 81 wordt, is een naam als een klok in Hollywood. Hij draait al een halve eeuw mee aan de top van de filmwereld, won in 2004 een Oscar voor zijn rol in Million Dollar Baby en kreeg nog vier andere oscarnomin­aties. Dankzij zijn diepe, geruststel­lende opastem werd hij ook veel gevraagd als verteller, onder andere ivoor de bekroonde documentai­re March of the Penguins.

Geen van de vrouwen die Freeman beschuldig­en, werd ernstig misbruikt door de acteur. Maar het patroon is pijnlijk herkenbaar, oppert CNN. Een man van aanzien in de filmwereld gedraagt zich vulgair en ongepast tegenover veelal jongere vrouwen.

Die jonge vrouwen kunnen, durven of willen dat gedrag niet aan de kaak stellen omdat ze dreigen hun job te verliezen, geen werk meer te vinden of scheef bekeken worden. Terwijl de viespeuk in kwestie vrolijk voortdoet. Net met de bedoeling die machocultu­ur te doorbreken kwam vorig najaar, na de val van Harvey Weinstein, de

#MeToo-beweging # MeToo- beweging op gang.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Acteur Morgan Freeman die door enkele ele vrouwelijk­e collega’s en mediafigur­en n wordt beschuldig­d van seksuele intimimida­tie.
FOTO ISOPIX Acteur Morgan Freeman die door enkele ele vrouwelijk­e collega’s en mediafigur­en n wordt beschuldig­d van seksuele intimimida­tie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium