Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Familie doet dit om de waarheid te achterhale­n”

Toch onderzoek naar ‘verkeerde crematie’

-

Er komt extra onderzoek naar de crematie van Jozef Verswijver (85) uit Berchem. De man werd in 2015 ‘per vergissing’ gecremeerd. Zijn familie zoekt sindsdien naar hoe dat kon gebeuren.

Hij had op zijn sterfbed nog benadrukt dat hij absoluut niet gecremeerd wilde worden. Toch werd Jozef Verswijver uit Berchem in 2015 niet begraven maar verast. “Per vergissing”, zei de begrafenis­ondernemer tegen de nabestaan- den van de man. De familie sleepte de begrafenis­ondernemer uit Borgerhout voor de rechter, maar een schadeverg­oeding kwam er niet. De rechtbank oordeelde dat de ondernemer voldoende had gedaan door de kosten van de uitvaart op zich te nemen. “Het beroep in de zaak rond de schadeverg­oeding werd geschorst”, aldus advocaat Laurent Mortelmans, die voor de familie optreedt. Die schorsing kwam er omdat er mogelijk nog een strafrecht­elijk staartje aan de verkeerde crematie komt.

Volgens de familie werd er namelijk gesjoemeld met documenten om fouten toe te dekken. Gisteren werd het door de nabestaand­en gevraagde extra onderzoek toegestaan. “Dat betekent dat er gekeken zal worden naar mogelijke onregelmat­igheden met documenten van de burgerlijk­e stand”, aldus advocaat Mortelmans. “De ambtenaar die de documenten met toestemmin­g tot crematie afleverde ná de crematie zal verhoord worden.”

Of de assen die de familie mee- kreeg ook effectief van vader Jozef zijn, zal nooit duidelijk worden. DNA-onderzoek is onmogelijk. “Het kan dat hij al uitgestroo­id was”, zegt Mortelmans. De advocaat benadrukt dat het de familie niet om de schadeverg­oeding te doen is. “Ze doen het voor de waarheid”, zegt hij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium