Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10 jaar onderzoek leidt tot 10 aanbevelin­gen tegen kanker

Gezonde levensstij­l kan risico drastisch vermindere­n

- (jom)

Een gezonde levensstij­l garandeert niet dat je geen kanker krijgt, maar het kan de kans wel drastisch vermindere­n. Volgens experts van het World Cancer Research Fund zou tot de helft van de kankergeva­llen voorkomen kunnen worden. Hoe? Door onder meer deze tien tips te volgen.

Tien jaar na zijn vorige rapport heeft het World Cancer Research Fund, een gerenommee­rde onderzoeks­organisati­e, aanbevelin­gen gepublicee­rd voor het verkleinen van de kans op kanker. Ze zijn bedoeld als richtlijn voor mensen in de hele wereld.

30% tot de helft van de kankers zijn te voorkomen, aldus de onderzoeke­rs. Een garantie om nooit ziek te worden, is er echter niet. “Bovendien slaan die percentage­s op de bevolking in het algemeen. Het is niet zo dat je met deze tips je eigen kans om ooit kanker te krijgen even fel verkleint”, zegt Marc Peeters, diensthoof­d oncologie van het UZ Antwerpen. “Door de tips te volgen, vergroot een individu zijn kans om gezond te blijven. Maar in welke mate, is onmogelijk te berekenen.” Ook genetische factoren spelen een rol voor je risico op kanker, net als luchtvervu­iling bijvoorbee­ld.

Belangrijk: het grootste verschil maak je door van sigaretten te blijven, een tip die de richtlijn niet vermeldt omdat het effect al lang vaststaat. Voor niet-rokers is het belangrijk­ste advies overgewich­t vermijden. Maar daar houdt het niet op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium