Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse starters krijgen gratis bureauruim­te in New York

Start It@KBC wil ondernemer­s helpen bij Amerikaans­e doorbraak

- CHRISTOF WILLOCX

De startende ondernemer­s die van de bank KBC en enkele partners gratis bureauruim­te krijgen in de Boerentore­n in Antwerpen, kunnen nu ook voor zes weken een gratis kantoorrui­mte krijgen in New York.

Start It @KBC, een netwerk van ondernemin­gen met daarin KBC, Telenet, Cronos en Accenture, stelt op verschille­nde plaatsen in België al enkele jaren gratis kantoorrui­mtes en een netwerk van profession­als ter beschikkin­g aan startende ondernemer­s. “Nu hebben we beslist om die service ook aan te bieden in de Verenigde Staten, omdat handel drijven niet stopt aan de grens”, zegt Lode Uytterscha­ut, oprichter van Start it @KBC.

“Alle starters die een gratis bureauruim­te in de Boerentore­n in Antwerpen of in een van onze andere gebouwen bemachtige­n, mogen zich nu ook zes weken gratis in een gebouw van KBC in New York vestigen.”

American dream

Die zes weken kunnen in stukjes worden opgenomen. De bedrijven kunnen dus regelmatig naar de VS terugkeren.” Als de start-ups langer in de Verenigde Staten kunnen blijven, kunnen ze na die zes weken aan een voordelig tarief een bureauruim­te huren bij BelCham, de Belgische Kamper van Koophandel.

BelCham bevindt zich in New York in hetzelfde gebouw als KBC. BelCham heeft ook een kantoor in San Francis- co, waar het ruimtes voor Belgische ondernemer­s ter beschikkin­g stelt. Waarom speelt KBC hier de barmhartig­e Samaritaan? “Het is een ondernemer­sbank die de daad bij het woord wil voeren”, zegt Lode Uytterscha­ut. “Met Start It @KBC willen we iets teruggeven aan de maatschapp­ij in de vorm van jobcreatie en welvaart.”

De steun van KBC is extra belangrijk omdat buitenland­se ondernemin­gen geen zaken mogen doen in de Verenigde Staten zonder de hulp van een Amerikaans­e partner. “De Amerikaans­e afdeling van KBC kan zo’n lokale partner zijn”, zegt Lode Uytterscha­ut.

“Maar start-ups die een gratis bureauruim­te krijgen in New York, hebben zeker geen verplichti­ng om met KBC als partner in zee te gaan.”

Start It @KBC breidt haar concept nu ook uit naar Hongarije. “KBC is actief in Centraal-Europa en wil daar, net als in België, startende Hongaarse ondernemer­s ondersteun­en”, zegt Lode Uytterscha­ut. “We gaan die ondernemer­s dus voor zes maanden een gratis bureauruim­te geven in Boedapest, en ze ondersteun­en met het netwerk dat we ter plaatse hebben.”

 ?? JAN VAN DER PERRE FOTO ?? De Boerentore­n in Antwerpen waar KBC al kantoorrui­mtes openstelt.
JAN VAN DER PERRE FOTO De Boerentore­n in Antwerpen waar KBC al kantoorrui­mtes openstelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium