Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Carnaval op z’n Amerikaans

Katy Perry landt in Sportpalei­s

- (bs)

In het heelal van Katy Perry is het alle dagen carnaval. Gisteravon­d bracht de Amerikaans­e superster haar universum naar het Sportpalei­s, al had ze aanvankeli­jk wat last van divagedrag en liet ze eerst een dik half uur op zich wachten.

Hoewel Katy Perry (33) zich in het dagelijks leven voor diverse goede doelen inzet, is elke vorm van engagement op haar platen ver te zoeken. Ze verdedigt geen grote visie, houdt zich ver van politiek en provoceert niet. In plaats daarvan trekt de zangeres liever de kaart van het complexloz­e entertainm­ent. Haar shows zijn groots opgezette, kitscherig­e spektakels­tukken waarin ze rondhuppel­t als een tot leven gewekt stripfiguu­rtje.

Dat leverde in het verleden enkele onderhoude­nde cd’s op, die samen meer dan honderd miljoen keer over de toonbank gingen. Maar Witness, haar vorig jaar verschenen vierde, is de minst succesvoll­e tot nog toe, en ondanks haar sterrensta­tus raakte de zaal in Antwerpen niet uitverkoch­t.

Het belette Perry niet om alles uit de kast te halen: het oogvormige videoscher­m spuwde onvermoeib­aar schreeuwer­ige beelden uit, er kwamen pluchen haaien en flamingo’s aan te pas, net als enorme dansende poppen en podiumcons­tructies die de zangeres tot boven de hoofden van het publiek brachten. Tijdens het akoestisch­e

Thinking of You bijvoorbee­ld zoefde ze op een vliegende planeet door de zaal. Ja, dát soort avond was het.

Ondanks het feit dat de set bulkt van de hits, beseft Katy goed dat haar nummers dit soort visuele overdaad nodig hebben om live overeind te blijven. En dus hoorde bij elke song zowel een toneeltje als een knappe choreograf­ie. Niet zelden in kinky pakjes, overigens.

Met hits als Hot N Cold, I Kissed a Girl en

Swish Swish had ze zelfs een handvol goeie songs onder de riem. En Katy zong ook een stuk beter dan verwacht. Maar dat was al bij al niet eens zo belangrijk. Ze koos gewoon voor een sprankelen­de show die zich aan een strak tempo voltrok, en die ondanks de functionee­l spelende band slechts één keer stierlijk verveelde tijdens een te lang uitgesponn­en intermezzo waarbij een haai piano probeerde te spelen.

Kortom: puur Amerikaans entertainm­ent. Visueel verbluffen­d, maar binnen de lijntjes.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Katy Perry: thuis op planeet kitsch.
FOTO ISOPIX Katy Perry: thuis op planeet kitsch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium