Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo reageert uw politiezon­e op de nieuwe camerawet

Politie Minos geeft alle inspecteur­s bodycam

-

Vanaf vandaag mogen politiezon­es dash- en bodycams gebruiken. Gaan ze dat ook doen? Wij legden ons oor te luister bij de korpsen in onze regio. De antwoorden zijn uiteenlope­nd.

De grootste politiezon­e, Antwerpen, gebruikte al bodycams bij de leden van drugsonder­steuningst­eam. Die gebruiken de camera’s tijdens huiszoekin­gen, een gevolg van verschille­nde beschuldig­ingen van diefstal tijdens die huiszoekin­gen. Drugsverda­chten en hun advocaten lieten niet na de leden van het team diefstal van geld aan te wrijven. Hoewel niet te bewijzen toch slecht voor het imago en dus kwamen er de bodycams. “We bekijken nu wat nog nuttig en (financieel) haalbaar is”, zegt politiewoo­rdvoerder Willem Migom. “Op korte termijn verandert er niets.”

De grootste veranderin­g zal te zien zijn in de politiezon­e Minos (Wijnegem, Wommelgem, Mortsel, Borsbeek, Boechout). “Wij hebben onze bodycams al aangekocht”, zegt commissari­s Johan Wonninck daar. “We waren aan het wachten op de wet, nu gaan we onze mensen uitleggen hoe en wanneer ze te gebruiken. Dat doen we om onszelf te beschermen.” Alle inspecteur­s van de interventi­edienst zullen tijdens hun shift een bodycam dragen.

Ook in Schoten wil men binnenkort met dash- of bodycams beginnen te werken. “Daar werd 5.000 euro voor uitgetrokk­en in de begroting van dit jaar”, zegt woordvoers­ter Kristel Wouters. Maar het project waarin de camera’s gebruikt zullen worden, werd nog niet uitgewerkt. In Brasschaat bleef men tijdens een test met bodycams wat op de honger zitten. Wel is er budget vrij voor de aankoop van dashcams.

De rest wacht af

De andere zones in de regio zijn voorlopig nog niet geïnteress­eerd in de aankoop van de dash- of bodycams. Afwachten is het codewoord. “We gaan eerst kijken hoe het elders werkt”, zegt Danny Dewulf van de politiezon­e Zara (Zandhoven, Ranst). “We zijn tevreden met onze mobiele ANPRcamera’s”, luidt het bij Patrick De Smedt van de zone Grens (Essen, Wuustwezel, Kalmthout). “Dashcams zijn dus niet aan de orde. Wat bodycams betreft, gaan we de nieuwe wetgeving eerst analyseren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een bodycam bij een politieage­nt.
FOTO PHOTO NEWS Een bodycam bij een politieage­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium