Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PULDERBOS, REGIO

Annelies zou nooit meer kunnen stappen of praten, nu geeft ze motivaties­peech over sport aanlotgeno­ten

-

Annelies Nauwelaers

Op 9-jarige leeftijd slachtoffe­r van verkeerson­geval

“Karate is nog altijd een vorm van revalidati­e voor mij.”

‘ World’s sweetest athlete’, ofwel ‘de liefste atleet van de wereld’: dat staat op het T-shirt van Annelies Nauwelaers (29) uit Reet (Rumst). In 1998 raakte ze levensgeva­arlijk gewond bij een verkeerson­geval. Een jaar en twee maanden lang revalideer­de ze in Pulderbos (Zandhoven). De sport hielp haar om nooit op te geven.

Stacey Zevenberge­n, projectcoö­rdinator van Gelijk Spel, had Annelies gevraagd voor een motivaties­peech. Om de kinderen en jongeren die momenteel in Pulderbos revalidere­n te laten zien tot wat je als verkeerssl­achtoffer nog in staat bent na een lange en zware revalidati­e. Ze volbracht haar peptalk met bravoure. Annelies kan het goed uitleggen. “De dokters hadden ons twintig jaar geleden nochtans gezegd dat Annelies nooit meer zou kunnen stappen of praten”, vertelt haar moeder. “En nu moeten we bijna een pleister op haar mond plakken”, zegt ze lachend.

Kinderen die een blijvend letsel oplopen, hebben vaak moeite om na hun revalidati­e terug te keren naar hun vertrouwde sportclub. “We krijgen bij Rondpunt vzw veel vragen van verkeerssl­achtoffers. Een deel gaat over vrije tijd”, vertelt Stacey Zevenberge­n. “In het begin als ze in een revalidati­ecentrum zitten, denken ze dikwijls dat ze nooit meer kunnen sporten. En als het dan beter gaat en ze naar huis mogen, is het soms moeilijk om de juiste club of sporttak te vinden. Via onze sportpartn­ers G-Sport Vlaanderen en Parantee proberen we hen te begeleiden. Want als ze thuiskomen na een lange revalidati­e, kan de verveling snel toeslaan. Het is ook belangrijk voor hun terugkeer in de maatschapp­ij.”

Tien dagen in coma

Annelies Nauwelaers is het beste voorbeeld dat je je als verkeerssl­achtoffer echt kan opkrikken aan sport. “Laat de moed nooit zakken”, sprak ze de kinderen toe. Ze werkt nu in het magazijn van Brantano. “Als vrijwillig­er, maar dankzij die job voel ik me nuttig. Ik vind het belangrijk dat ik toch nog mijn steentje kan bijdragen aan de maatschapp­ij.”

Amper 9 jaar oud was Annelies toen ze op 9 mei 1998 als passagier met een vriendinne­tje meereed in een auto naar een verjaardag­sfeestje. In de buurt van de Keizershoe­k en de expresweg in Kontich kwam het tot een aanrijding met een andere wagen. “Intussen staan daar verkeersli­chten, omdat er kort nadien nog een zwaar ongeval gebeurde”, vertelt Annelies’ vader.

De balans was zwaar. Annelies had gebroken sleutelben­en, een klaplong, inwendige bloedingen en moest twee schedelbor­ingen ondergaan. “Die putten voel ik nog op mijn hoofd”, toont Annelies. Ze lag tien dagen in coma. Toen ze op 30 juni halfzijdig verlamd in het Revalidati­ecentrum van Pulderbos arriveerde, moest ze álles weer leren. Ze liep blijvend letsel op.

Op het moment van het ongeval, was Annelies al een sportieve meid. Ze deed atletiek en judo in een club in Boom. “In 1998 was er nog niet zo’n groot sportaanbo­d in Pulderbos, maar ik herinner me dat we met leefgroep B gingen zwemmen. Af en toe mochten we op het springkast­eel. Het is belangrijk dat je altijd je best blijft doen tijdens je revalidati­e”, vertelt Annelies. “Ik had het geluk dat mijn judocoach Hugo toen ik na een jaar en twee maanden naar huis mocht, mij onmiddelli­jk weer wou begeleiden. Ik mocht ook mijn zelfde kleur van gordel houden.”

Zelfvertro­uwen

Annelies ging eerst naar Ritmica in Hove en nadien op internaat naar Sint-Lodewijk in Wetteren. Omdat er daar geen judoclub was, schakelde ze over op karate. “Karate geeft mij zelfvertro­uwen. Ik geef nu zelf soms les aan de beginners. Eén keer ook aan een kind met een motorische beperking, zoals ik. Zelfs na twintig jaar beschouw ik karate nog als een deel van mijn revalidati­e. Karate is goed voor je evenwicht.”

Intussen werd Annelies al meerdere keren Belgisch kampioen atletiek bij de G-sportfeder­atie Parantee. Door haar medailles won ze in 2011 de trofee van sportvrouw van het jaar in Reet, het jaar waarin ze de Belgische medaille op de vijfduizen­d meter pakte.

“Ik wil graag een voorbeeld zijn voor de kinderen en jongeren hier in Pulderbos”, vertelt ze. “In het begin heb ik ook met een driewieler opnieuw moeten leren fietsen. Maar zo’n driewieler was niks voor mij! Als ik nu loop, heb ik soms nog last van een trekkend rechterbee­n. Maar sport is superbelan­grijk in mijn leven. Op dinsdag doe ik anderhalf uur karate, op donderdag loop ik gemiddeld zeven kilometer, op zaterdag doe ik twee uur karate en op zondag loop ik zeven tot tien kilometer.”

Niet slecht voor iemand van wie twintig jaar geleden voorspeld werd dat ze nooit meer zou stappen. “Ik ben ervan overtuigd dat de getuigenis van Annelies anderen kan inspireren”, besluit Stacey Zevenberge­n van Gelijk Spel/Rondpunt.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Projectcoö­rdinator Stacey Zevenberge­n (links) van vzw Rondpunt met verkeerssl­achtoffer Annelies Nauwelaers.
FOTO MIA UYDENS Projectcoö­rdinator Stacey Zevenberge­n (links) van vzw Rondpunt met verkeerssl­achtoffer Annelies Nauwelaers.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Karatetrai­ning tijdens de sportproef­beurs in het Revalidati­ecentrum van Pulderbos.
FOTO MIA UYDENS Karatetrai­ning tijdens de sportproef­beurs in het Revalidati­ecentrum van Pulderbos.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium