Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump blaast historisch­e meeting met Kim Jong-un op

Amerikaans­e president schrijft via Twitter brief aan de Noord-Koreaanse leider

- HANNES CATTEBEKE

Er komt binnen drie weken geen ontmoeting tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Alle diplomatie­ke inspanning­en van de afgelopen maanden ten spijt kwam het eerder deze week opnieuw tot gespierde nucleaire taal. Volgens Trump zou een ontmoeting op dit moment “ongepast” zijn, ook al keek hij er “heel hard naar uit”.

Decenniala­ng had de wereld het niet voor mogelijk gehouden. En uiteindeli­jk blijkt ook 12 juni te vroeg te komen voor een historisch gesprek tussen de president van de Verenigde Staten en de leider van Noord-Korea. Donald Trump en Kim Jong-un zouden elkaar in Singapore ontmoeten, na een maandenlan­ge dooi in de vastgevror­en relatie. Maar in een brief aan Kim die hij gisteren meteen ook op Twitter zwierde, zegde Trump de afspraak af, “gezien de hevige woede en openlijke vijandighe­id in uw meest recente verklaring”.

Kim had enkele weken geleden zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in ontmoet. Ook dat was al een historisch moment. Sindsdien schonk Noord-Korea nog de vrijheid aan drie Amerikaans­e gevangenen en beloofde het zijn nucleaire proeven stop te zetten. Volgens veel Amerikaans­e waarnemers ontstond daardoor steeds meer de indruk dat Kim – en niet de VS – de regisseur was van de geplande topontmoet­ing op 12 juni. De Amerikaans­e president stipt in zijn brief echter aan dat het hem niet uitmaakt wie nu juist de vragende partij was.

Kernwapens

De kink in de kabel moet veeleer gezocht worden daar waar het al die jaren al om te doen is: de eis van de Verenigde Staten dat Noord-Korea niet alleen afziet van kernwapenp­roeven, maar van zijn kernwapena­rsenaal tout court. Dat Kim uitgereken­d gisteren westerse journalist­en getuige liet zijn van de vernietigi­ng van een nucleaire testsite, maakte dus geen indruk op Trump, zeker niet omdat Noord-Korea er de voorbije dagen altijd bij vermeldde “dat de sites waar de testen plaatsvond­en niet meer nodig zijn, aangezien ons nucleaire arsenaal ondertusse­n op punt staat”.

Trump bevestigde de eis voor een totale Noord-Koreaanse ontmanteli­ng vorige week nog eens in een telefoonge­sprek met zijn Chinese collega Xi Jinping. “Zoniet blijven de zware sancties van kracht”, zei Trump. NoordKorea pikt het niet dat het zo onder druk wordt gezet en stoorde zich ook aan de uitspraak van de Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence, die zei dat Noord-Korea zou kunnen eindigen als Libië als het geen deal sluit met de VS. Het regime van de Libische leider Khaddafi werd in 2011 omvergewor­pen. De Noord-Koreaanse viceminist­er van Buitenland­se Zaken Choe Son-hui noemde die uitspraak “dom en onwetend” en zei “dat het helemaal van de houding van de Verenigde Staten zou afhangen

of we elkaar in een vergaderza­al zullen treffen of in een nucleaire confrontat­ie”. Bellen of schrijven

Die laatste zinsnede grijpt Trump nu aan om de top op te blazen. “Ik keek er heel hard naar uit om u te ontmoeten. Helaas”, schrijft hij. Helemaal dicht slaat hij de deur nog niet. “Als u van gedachten verandert, aarzel dan alstublief­t niet om mij te bellen of schrijven.” Maar de bal ligt dus opnieuw in het kamp van Kim. Zonder nieuwe toegevinge­n zal hij Trump niet ontmoeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium