Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

-

Vindt u dat er statiegeld op plastic flessen en blik moet komen?

Harder optreden

Liever geen statiegeld. Het is hier altijd hetzelfde in dit land. Door een stel hardliners die ongestoord alles op de straat keilen, willen ze weer een hele gemeenscha­p straffen. Mijn voorstel: hard optreden tegen bevuilers en dat met zeer zware boetes. Maar ik herhaal: optreden. Niet wegkijken. Geen medelijden. Ze zullen het dan wel afleren. Trouwens, wat gaat er tegen het andere zwerfvuil gedaan worden? Tja.

PAUL BRUYNEN, DEURNE

Voor heel Europa

In Noorwegen wordt 97% van de verkochte plastic flessen terug ingezameld dankzij een goed functioner­end statiegeld­systeem. Waarom zou dat bij ons niet kunnen? Welke benepen visie is de oorzaak dat zo’n systeem bij ons wordt tegengewer­kt? Overigens zou dergelijk statiegeld­systeem het best op EU-niveau en simultaan in alle Europese lidstaten worden ingevoerd. De Europese Commissie heeft daartoe de politieke bevoegdhei­d.

JEF HELDERWEER­T, SCHILDE

Zwaardere boetes

Statiegeld is een eerste positieve stap. Verder moet er meer ingezet worden op het betrappen van sluikstort­ers (door middel van camera’s, patrouille­s of meldingen door bewoners) en heel zware boetes. Er leven te veel mensen in onze stad die geen idee hebben van de waarden, de normen en de regels van een beschaafde samenlevin­g. Vorige week vond ik drie vuilzakken aan het oude justitiepa­leis. Ik vond een document met naam en adres van de vervuiler en heb dat doorgegeve­n. Jammer genoeg weet ik niet of er iets mee gedaan is. Feedback zou de stad geloofwaar­diger maken, want ik heb het idee dat de daders er wel heel makkelijk van afkomen. Vandaar dat het fenomeen alleen erger wordt. Tot bijna onleefbaar in sommige wijken van de stad.

BRIGITTE LOOTENS, ANTWERPEN

Sorteren al genoeg

Nee. Wie op een appartemen­t woont, moet nu al plaats zoeken om het gesorteerd­e afval op te kunnen bergen tot de ophaling plaatsvind­t. En wat met oudere mensen die niet regelmatig naar de winkel kunnen gaan? Trouwens, de meeste burgers sorteren wel degelijk plichtbewu­st. Het is aan het stadsbestu­ur om GAS-boetes uit te schrijven, maar daar hoor je niet veel meer over. Moegestred­en?

GUY BOUDRY, WILRIJK

Goede wil

Ik betwijfel of het veel impact zal hebben. Het draait vooral om een gebrek aan respect. Ik erger mij ook enorm aan zwerfvuil, aan blikjes in hagen, aan papier op de grond. Maar sinds een tweetal weken verhelp ik mijn ergernis door zwerfvuil op te rapen als er in de buurt een vuilnisbak staat. Misschien kunnen we met wat goede wil zo de straten toch een beetje mooier maken?

MIEKE VERSÉES, LINKEROEVE­R

Nederland

In Nederland hebben ze al jaren statiegeld op plastic flessen en blikvanger­s langs wegen waar veel zwerfvuil lag. Het scheelt enorm veel. Heel de discussie is zinloos. Doe er iets aan en begin met op veel cruciale punten veel blikvanger­s te plaatsen.

GREET VLUG, BRASSCHAAT

Greenpeace

De recente stunt van Greenpeace is verwerpeli­jk. Dat de CEO van Studio 100 gepikeerd reageert, is nog beleefd. Greenpeace kan de pijlen beter richten op zaken die de hele wereld aanbelange­n zoals milieu, klimaat, kernenergi­e, walvissenj­acht en meer. Akkoord: bereide vleeswaren zijn in grote te consumeren hoeveelhed­en niet aan te bevelen, maar weet dat er in België heel strenge normen en eisen in verband met voedselvei­ligheid gelden. En dat onze diverse vleesprodu­cten aan die eisen voldoen. Als het de bedoeling was om in de belangstel­ling te komen: dat is gelukt, eerder in een zeer negatieve zin. Ik stel voor dat de organisati­e het geld dat het van diverse sponsors en giften krijgt, gebruikt voor zaken die maatschapp­elijk er wel toe bijdragen. Greenpeace, u daalt enorm in mijn achting. Deze blunder van formaat valt nauwelijks te vergeven.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Groen

De stad heeft een nijpend tekort aan groen. Dat geldt ook voor de Harmoniewi­jk. Behalve het goed verscholen Vinkenpark­je is daar nog een kleine oase: de tuin van kleutersch­ool De Sterrenkij­ker in de Molenstraa­t. Antwerpen heeft ook een tekort aan scholen. Er moet ijlings worden gebouwd. Ook De Sterrenkij­ker is in het grootschee­pse bouwprogra­mma opgenomen. Nu heeft Stedelijk Onderwijs besloten de kleutersch­ool af te bouwen tot één stroom van drie klasjes en uit te breiden met een lagere school. Lagere schoolkind­eren hebben andere behoeftes dan kleuters: grotere klassen, een gymzaal, een eigen speelplaat­s enzovoort. En dus is er een grote uitbreidin­g gepland. Haaks op de bestaande school komt een gebouw van drie verdieping­en hoog die een flinke hap uit de tuin neemt. Vooraan in de tuin die niet langer tuin zal zijn, komt geen gymzaal, maar een sporthal van 500 vierkante meter. In de binnenruim­te van de school worden enkele bouwsels afgebroken: daar komt toch weer groen. Maar de buurt? Die krijgt een rijtje schriele boompjes cadeau. En als het wat meezit een plantsoent­je van enkele meters diep.

FRANK WILLAERT, ANTWERPEN

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium