Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen moet de lucht in, ook in de binnenstad

- PATRICK VAN DE PERRE

Wie in Antwerpen hoger dan vijftig meter wil bouwen, moet voortaan niet meer langs allerlei adviesrade­n. Er zal vooral rekening gehouden worden met de hoogte van de gebouwen in de omgeving. “Maar dat betekent niet dat hoogbouw makkelijke­r wordt”, waarschuwt burgemeest­er Bart De Wever.

“De huidige hoogbouwno­ta is te arbitrair en wordt vervangen door het principe van dissonante harmonie”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), die sinds enkele weken ook de bevoegdhei­d Stadsontwi­kkeling onder zijn vleugels heeft. “In het verleden zag je dat projectont­wikkelaars soms bewust een gebouw van 45 meter indienden. Op die manier konden ze aan de strengere procedures ontsnappen, terwijl op die locatie misschien beter een gebouw van dertig meter had ge- staan omdat dat meer in harmonie was met de omgeving.” Voortaan zullen afwijkende, dissonante gebouwen altijd strenger beoordeeld worden. Projecten worden geëvalueer­d door de stadsbouwm­eester in overleg met de Gemeenteli­jke Commissie voor Ruimtelijk­e Ordening (Gecoro) en de welstandsc­ommissie. Die moeten dan het college adviseren over het ingediende project.

Ook omgekeerd

De regeling werkt ook in de omgekeerde richting. Nu wordt eerder terughoude­nd gereageerd op bouwprojec­ten die hoger zijn dan vijftig meter. Dergelijke ontwerpen worden strenger beoordeeld dan hoogbouw die minder dan vijftig meter hoog is. “Maar ook dat verandert”, zegt De Wever. “De principes worden hetzelfde, ongeacht de hoogte van het gebouw. Ook hier zullen we kijken of de voorgestel­de hoogbouw past in de omgeving en of die geen negatieve invloed heeft op zaken zoals het openbaar domein en mobiliteit.”

Visie stadsbouwm­eester

De nieuwe visie op hoogbouw, waarvoor de Bouwcode wordt aangepast, zat er al een tijdje aan te komen. Vorig jaar stelde de Antwerpse stadsbouwm­eester Christian Rapp zijn beleidsnot­a voor. Daarin hield hij een warm pleidooi voor meer hoogbouw in de stad. Antwerpen omschrijft hij als een mengeling van dorpse, stedelijke en metropolit­ane elementen.

De harmoniere­gel die tot nu toe in Antwerpen wordt gehanteerd – nieuwe projecten horen zich te houden aan de hoogte van de andere gebouwen in de omgeving – vindt geen bijval bij de stadsbouwm­eester. In de aangepaste Bouwcode wordt het begrip harmoniere­gel breder geïnterpre-

teerd. Er hoeft dus niet noodzakeli­jk reeds hoogbouw aanwezig te zijn om nieuwe hoogbouw toe te laten.

Academisch­e onzin

Nog een probleem volgens Rapp is dat de binnenstad één grote rode vlek is waar geen hoogbouw mag komen. “Er wordt geschermd met het argument dat de kathedraal, de Boerentore­n en de Oudaan Unesco-werelderfg­oed zijn. Dat is academisch­e onzin. In de binnenstad mag niets, maar daarbuiten alles. Dat is toch echt te gek voor woorden.”

Bart De Wever volgt zijn stadsbouwm­eester daarin. “Uiteraard is het niet de bedoeling om de hele binnenstad vol met torens te zetten. Maar ik ben het eens met hem dat er nog ruimte is voor hoogbouw. Opnieuw zal vooral de plek en de kwaliteit van het project van doorslagge­vende aard zijn.” Met de binnenstad bedoelt de burgemeest­er het gebied binnen de Spaanse omwalling, waar tegenwoord­ig de leien liggen. Dus ook de omgeving van het Eilandje, Park Spoor Noord en delen van de Scheldekaa­ien. Hoogbouw rondom de Grote Markt is niet wat dit stadsbestu­ur voor ogen heeft. “Binnen de Spaanse omwalling is er relatief weinig plaats over. Als we dat gebied economisch leefbaar willen houden, zullen we weinig anders kunnen dan op goed geselectee­rde plaatsen de hoogte ingaan.” Volgens de meest recente prognoses stijgt de Antwerpse bevolking tegen 2030 naar 550.000 mensen. “En het zou nog meer kunnen zijn. Als we ervoor willen zorgen dat al die mensen voldoende ruimte en groen hebben om in te leven, dan zullen we onze schaarse vrije bouwgrond verstandig moeten gebruiken.”

 ?? FOTO © JASON LANGLEY/RR ?? Ons simulatieb­eeld van de skyline van Antwerpen met een reeks hoge torens. “Vooral de plek en de kwaliteit van het project zal van doorslagge­vende aard zijn”, aldus burgemeest­er De Wever.
FOTO © JASON LANGLEY/RR Ons simulatieb­eeld van de skyline van Antwerpen met een reeks hoge torens. “Vooral de plek en de kwaliteit van het project zal van doorslagge­vende aard zijn”, aldus burgemeest­er De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium