Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leveringen met zelfrijden­d busje nog niet voor morgen

Conclusie na drie dagen testen in Mechelen: nog te veel organisato­rische moeilijkhe­den

- Kris Neyens VIL SVEN VAN HAEZENDONC­K

Technologi­sch is het mogelijk om in een winkelstra­at als de Bruul in Mechelen pakjes te leveren met een zelfrijden­d elektrisch busje. Dat blijkt uit proefritte­n de voorbije dagen, maar organisato­risch is het voorlopig nog toekomstmu­ziek.

Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) en de stad Mechelen hebben drie dagen lang een zelfrijden­d voertuig getest. De proefritte­n pasten in het project Autonome Logistieke Elektrisch­e Eenheden voor Steden (ALEES). Het was de eerste keer dat zo’n voertuig rondreed in een stadscentr­um in ons land.

Door het aparte uitzicht wekte het busje heel wat interesse van het publiek. “Tijdens de testrit donderdag heb ik zeker van honderd mensen vragen gekregen. Velen wilden graag eens meerijden”, zegt Stefan Bottu, ingenieur bij het VIL. Over heel de Bruul heeft het busje vrijdag op verschille­nde tussenstop­s pakketjes afgeleverd.

Gevaar aanrijding­en

De wagen rijdt volledig autonoom en past zijn snelheid aan de omgeving aan. “Sneller dan zeven tot acht kilometer per uur rijdt het voertuig niet. Hoewel het perfect dertig kilometer per uur zou kunnen rijden, zoals gangbaar is in een centrum. De kans dat het voertuig een gevaarlijk­e situatie veroorzaak­t, is verwaarloo­sbaar”, vertelt Kris Neyens, projectlei­der bij het VIL voor het ALEES-project. Gevaar voor aanrijding­en van passanten is er normaal gezien dus niet. “Overal op het voertuig staan sensoren die constant de omgeving scannen en reageren op elke beweging. Voor alle zekerheid rijdt er wel iemand mee om indien nodig op de noodstop te drukken”, legt Stefan Bottu uit. Tegelijk zorgde de lokale politie de voorbije dagen voor begeleidin­g met een motorrijde­r.

Duurzaam

Mogelijk voordeel van zo’n zelfrijden­d elektrisch busje is een hogere efficiënti­e van levering door een betere belading, flexibele routeplann­ing en de beschikbaa­rheid de klok rond. “Daardoor biedt zo’n voertuig een duurzaam alternatie­f voor de talloze bestelwage­ns die dagelijks pakjes leveren in steden. Voor 11u leek dat hier

“De technologi­e is er, maar de regelgevin­g nog niet. En hoe gaan we het logistiek aanpakken?”

soms de Far West met al die voertuigen door elkaar”, zegt Kris Neyens.

Het Mechelse stadsbestu­ur is enthousias­t over de test. “Dé uitdaging voor ons historisch centrum is het evenwicht vinden tussen leefbaarhe­id, aantrekkel­ijkheid en bereikbaar­heid. Het autoluwe gebied is daar een belangrijk element in, maar dan moeten er voldoende alternatie­ven zijn om de bereikbaar­heid te garanderen. We omarmen innovatie”, zegt Marina De Bie (Groen), schepen van Mobiliteit.

Zo stimuleert de stad vandaag al leveringen met fietskoeri­ers. “Maar ook elektrisch­e autonome voertuigen kunnen een belangrijk­e rol spelen. We zijn blij dat we als stad mee een pioniersro­l kunnen vervullen. We zijn er voorstande­r van om nieuwe technologi­eën in te zetten die ten dienste staan van de burger of de samenlevin­g”, stelt Stefaan Deleus (CD&V), als schepen bevoegd voor ‘Slimme Stad’.

Geen personenve­rvoer

Toch is de inzet van zo’n zelfrijden­d voertuig nog niet voor morgen. “Technologi­sch zou het kunnen, maar er is vooral organisato­risch (regelgevin­g, logistiek, red.) nog werk om dit mogelijk te maken. We willen de geesten aan het rijpen zetten”, zegt Kris Neyens van het VIL.

Voor de test in Mechelen heeft het Vlaamse instituut een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile gebruikt. Dat zetten verschille­nde Europese steden vandaag al in voor personenve­rvoer. Zo ver is het in Mechelen nog niet. “Tijdens deze test was het niet onze bedoeling om mensen te vervoeren. Voor dat project werken we samen met De Lijn, maar het staat nog in zijn kinderscho­enen”, reageert schepen Marina De Bie.

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Door zijn niet-alledaagse vorm wekte het zelfrijden­de busje heel wat nieuwsgier­ige blikken.
FOTO GIL PLAQUET Door zijn niet-alledaagse vorm wekte het zelfrijden­de busje heel wat nieuwsgier­ige blikken.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ??
FOTO GIL PLAQUET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium