Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De reden dat de dash uit de regering is, zit hier in het stadhuis”

- SACHA VAN WIELE

De inspanning­en waren een maat voor niets. De kibbelende regering sleept zich voort. Het laatste jaar dreigt een verloren jaar te worden. Dit zijn de conclusies van Groen over de Vlaamse en federale regering. “De reden dat de dash uit de regering is, zit hier in het Antwerpse stadhuis”, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Vier jaar in de legislatuu­r en nog één jaar voor de nationale verkiezing­en maakt oppositiep­artij Groen de balans op. De partij komt bij tien gebroken beloftes van premier Michel en minister-president Bourgeois. Groen-voorzitter Meyrem Almaci, Vlaams fractielei­der Björn Rzoska en federaal fractielei­der Kristof Calvo stelden hun lijst van gebroken beloftes voor op de Grote Markt in Antwerpen. “Het adres waar de schaduwpre­mier zijn zetel heeft”, zegt Almaci. Volgens Almaci komen de regeringen op tien essentiële punten hun contract met de burger niet na.

rijbewijs met punten

“Het hoort echt wel het sluitstuk te zijn van een verkeersve­iligheidsb­eleid in Vlaanderen”, zegt Rzoska. “De realisatie laat echter op zich wachten.”

Van een vrachtrout­enetwerk is nog steeds geen sprake. “Het gevolg is dat vrachtwage­ns door onze dorpskerne­n blijven rijden”, zegt Rzoska. “Het is zeer bizar dat Vlaams minister van Mobiliteit Weyts deze verantwoor­delijkheid afschuift op de lokale besturen met de boodschap dat ze hun plan maar moeten trekken.” Rzoska wacht nog steeds op de boskaart ter beschermin­g van de meest kwetsbare bossen. “Bourgeois nam het over van minister Schauvlieg­e, maar we wachten nog steeds”, zegt de Vlaamse fractielei­der. “Ondertusse­n is er een rush naar die bossen om er nog snel zaken te realiseren. Wij pleiten ervoor om dit te bevriezen tot er een plan is.”

Van het terugdring­en van de

wachtlijst in de zorg is er volgens Groen niets in huis gekomen. Bij de start van de legislatuu­r stonden er veertiendu­izend mensen met een handicap te wachten op ondersteun­ing. Vandaag zijn dat er volgens Rzoska zelfs meer. De ambitie van een loopbaanpa­ct voor leerkracht­en blijft uit. “De toestand is dringend”, zegt het parlements­lid. “We stevenen af op een tekort van veertien- tot twintigdui­zend leerkracht­en tegen 2020. Zo’n pact moet het beroep niet alleen moderniser­en, maar ook aantrekkel­ijker maken en de beroepsuit­val vermindere­n.”

Federaal

De situatie bij de federale regering is volgens Calvo niet veel beter. “In het regeerakko­ord stond een zeer concreet energiepac­t, maar tot vandaag baadt het in de mist”, zegt Calvo. “De beloofde financieri­ng van een lastenverl­aging op arbeid door een belasting op vermogen is mislukt. Meer nog, de taxshift blijkt niet gefinancie­rd en slaat een gat in de staatskas.

Rechtvaard­ige fiscalitei­t is een lege doos. Al de inspanning­en van de bevolking blijken een maat voor niets.”

De hervorming van het overheidsa­pparaat naar een slanke en efficiente overheid is niet gelukt en leverde dus ook geen besparing op. “Deze hervorming moest tussen 2016 en 2018 minimum 550 miljoen euro opleveren”, zegt Calvo. “Het is slechts 53,7 miljoen geworden.”

Calvo buist de federale regering ook op armoedebes­trijding. In het regeerakko­ord stond het engagement om de uitkeringe­n op te trekken tot de Europese armoededre­mpel. “De leeflonen liggen nog steeds niet op het niveau van deze Europese armoededre­mpel”, zegt Calvo. “Ze liggen zelfs een stuk lager dan die drempel dan bij de start van de legislatuu­r.”

Tot slot stellen de groenen vast dat er nog steeds geen begrotings­evenwicht is.

“Ik hoop dat het laatste jaar van de legislatuu­r geen verloren jaar wordt”, zegt Calvo. “Alleen vrees ik er voor. Antwerpen is niet alleen het epicentrum van de politiek, zoals De Wever zegt, het stadhuis is ook het campagnese­cretariaat van N-VA. Wij moedigen Michel aan om er toch nog iets van te maken.”

Ook Almaci richt haar pijlen op burgemeest­er en N-VA-voorzitter De Wever. “De harde woorden van de burgemeest­er zijn niet onschuldig”, zegt ze. “Ze zorgen niet alleen voor stilstand, maar ook voor polariseri­ng in onze samenlevin­g.”

Groen stemde tegen de regeerakko­orden, maar blijkt nu te betreuren dat ze niet worden uitgevoerd. “Wij vonden en vinden nog steeds dat ze te weinig ambitieus waren”, zegt Almaci. “De lat lag te laag. Alleen stellen we nu vast dat ze zelfs dit niet halen. Dat baart ons zorgen.”

Volgens Calvo is de bezorgdhei­d juist het bewijs dat Groen aan constructi­eve oppositie doet.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Kristof Calvo, Meyrem Almaci en Björn Rzoska voor de deur van “schaduwpre­mier” Bart De Wever in Antwerpen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Kristof Calvo, Meyrem Almaci en Björn Rzoska voor de deur van “schaduwpre­mier” Bart De Wever in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium