Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het dodelijke virus van het witte water

Wat is ebola precies?

-

44 jaar geleden zat een Belgische dokter van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in het team dat het virus ontdekte in een afgelegen streek in Congo. Ondertusse­n is het land al aan zijn negende epidemie toe.

De Ebola is een zijrivier van de Mongala, die op haar beurt weer in de grote Congo stroomt. ‘Het witte water’ – de letterlijk­e vertaling van ebola – heeft helemaal niets te maken met het dodelijke virus dat haar naam draagt. Het riviertje heeft gewoon de pech dat het in de buurt lag van de eerste uitbraak van het virus, in 1976. De toen nog piepjonge dokter Peter Piot van het Antwerpse Tropisch Instituut behoorde met zijn Congolese collega Jean-Jacques Muyembe tot het team dat het virus ontdekte in het bloed van een zieke missiezust­er. Piot, die later een wereldauto­riteit zou worden in aidsonderz­oek en in België tot baron verheven is, gaf het virus de naam van de rivier.

Hoge koorts, spierpijn en ontsteking­en in het lichaam die leiden tot inwendige bloedingen zijn de belangrijk­ste symptomen van de ziekte. Men vermoedt dat vleermuize­n het virus tussen uitbraken door overdragen. De ziekte is uiterst besmetteli­jk. Gelukkig gaat die besmetting niet van mens tot mens over via de lucht, via hoesten of niezen zoals velen denken, maar wel via alle mogelijke soorten lichaamsvo­cht: bloed, sperma, urine, zweet of zelfs speeksel. Ook wie in rechtstree­ks contact komt met het braaksel of de ontlasting van de patiënten, is in gevaar. Daarom behoren de mensen die de zieken verzorgen tot de grootste risicogroe­pen. Het duurt ongeveer een week tussen de besmetting en de eerste symptomen van de ziekte.

Voorlopig nog geen medicijn

Een medicijn dat ebola geneest bestaat (nog) niet. Het enige wat de dokters en verplegers kunnen doen is de schade proberen

te beperken: de patiënt zo goed mogelijk gehydratee­rd houden én de pijn zo veel mogelijk bestrijden. Tot nu toe sterft meer dan de helft van de mensen die besmet raken met het virus. Dokter De Weggheleir­e van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e heeft tijdens de massieve ebolacrisi­s in West-Afrika klinisch onderzoek gedaan met het bloedplasm­a van de patiënten die genazen, voorlopig zonder resultaat.

Na de crisis, die in 2014 en 2015 11.300 slachtoffe­rs maakte in Guinee, Liberia en Sierra Leone, schoot ook de wetenschap in actie. Tot die tijd was er weinig tijd en geld geïnvestee­rd in ebola-onderzoek, ‘omdat het maar een Afrikaans fenomeen’ is. Maar toen het virus vier jaar geleden ook de Verenigde Staten en Spanje bereikte, gingen de alarmbelle­n overal af. Ondertusse­n is er een experiment­eel vaccin van de farmareus Merck, ontwikkeld door een laboratori­um in de Canadese stad Winnipeg met steun van de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie. Dat vaccin, dat alleen preventief werkt en dus niet bij patiënten die al ziek zijn, krijgt nu in Congo zijn eerste grote test.

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Het ebolavirus.
FOTO GETTY IMAGES Het ebolavirus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium