Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek bevestigt: verpleegku­ndige is zwaar beroep

Bijna twee derde van de beroepsgro­ep slikt zelfmedica­tie

- REBECCA VAN REMOORTERE

Meer dan 60% van de leerkracht­en en de verpleegku­ndigen in Vlaanderen en Nederland slikt zelfmedica­tie zonder raadplegin­g van een dokter. Bijna 30% van de verpleegku­ndigen linkt de medische klachten rechtstree­ks aan hun beroep. “Verpleegku­ndige is terecht een zwaar beroep”, zegt doctoraats­student Elyne De Baetselier (36).

“Het verbaast me niet dat verpleegku­ndigen zijn opgenomen in de lijst van zware beroepen. Verpleegku­ndige is een stevig onderschat knelpuntbe­roep”, zegt De Baetselier, zelf verpleegku­ndige van opleiding. Ze deed onderzoek bij negen verschille­nde beroepsgro­epen naar het gebruik van zelfmedica­tie. Bij leerkracht­en ligt dat het hoogst. Verder bevroeg De Baetselier ook de link naar klachten met de job. “Bij bouwvakker­s is dat met 46% het hoogst, maar zij nemen relatief weinig zelfmedica­tie.” Leerkracht­en slikken het meeste zelfmedica­tie van de onderzoeks­groepen, al is daar maar 22% van de zelfmedica­tie jobgerelat­eerd.

Lichamelij­ke belasting

Voor De Baetselier springt de beroepsgro­ep verpleegku­ndigen het meest in het oog. “26% van de

Elyne De Baetselier Doctoraats­student

“Zelfmedica­tie houdt ook risico’s in. Door foute medicatie kunnen we langer ziek zijn.”

zelfmedica­tie bij hen is jobgerelat­eerd. Verpleegku­ndige is een belastende job voor het lichaam. Je moet bijvoorbee­ld vaak patiënten verplaatse­n. Ergonomisc­he technieken zijn in de praktijk niet altijd haalbaar omdat het te druk is of omdat een collega afwezig is. Rugklachte­n worden al eens met een pijnstille­r bestreden. Verder zijn er ook stressgere­lateerde klachten bij verpleegku­ndigen, zoals hoofdpijn en maag-darmproble­men. Ook het werken in onregelmat­ige shiften speelt een rol.”

Filip Haegdorens (30) is al acht jaar verpleegku­ndige bij het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen. “Ik schrik niet van de resultaten. Volgens mij heeft de zelfmedica­tie een groot deel te maken met de collegiali­teit van de verpleegku­ndige. Ziek thuisblijv­en betekent een collega opzadelen met nog meer werk, terwijl de werkdruk nu al gigantisch hoog is. Daarom slikken we sneller een pijnstille­r en werken we door, ondanks pijn of ziekte”, zegt Haegdorens. “Veel verpleegku­ndigen gebruiken ook slaapmedic­atie. We werken soms een paar nachten na elkaar door en zeker tijdens warme zomerdagen is overdag slapen niet evident. Zorgverlen­ers weten ook welke medicatie

Filip Haegdorens

Verpleegku­ndige “Zorgverlen­ers weten welke medicatie ze kunnen gebruiken en wat gecombinee­rd kan worden.”

ze kunnen gebruiken en welke medicatie gecombinee­rd kan worden. Dat maakt de drempel misschien lager, al is het chronisch nemen van slaapmedic­atie uiteraard niet de juiste oplossing voor slaapprobl­emen.”

Voordelen, maar ook risico’s

Volgens De Baetselier hoeft zelfmedica­tie geen probleem te zijn. “Dat heeft voordelen op economisch vlak. Voor wat hoofdpijn hoeven we de gezondheid­szorg niet te belasten en kunnen we zelf een pijnstille­r nemen. Maar zelf- medicatie houdt ook grote risico’s in. Vlamingen gooien niet graag dingen weg en houden ook vaak restjes medicatie van vorige behandelin­gen bij. Die medicatie wordt achteraf nog vaak gebruikt bij gelijkaard­ige symptomen en dat kan gevaarlijk zijn. Door foute medicatie te nemen kunnen we langer ziek zijn. In Canada worden daarom inleverdag­en georganise­erd, waarbij inwoners worden aangespoor­d hun overschot aan medicatie af te geven.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium