Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VDAB focust op competenti­es, maar niet voor eigen vacatures

- CHRISTOF WILLOCX

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is het beu dat VDAB mensen moet aanwerven op basis van een diploma, en te weinig op basis van hun competenti­es. “Daarmee verliezen we veel talent”, zegt Muyters. Ook de beperking van de overheidsl­onen weegt door. VDAB vindt amper informatic­aspecialis­ten, en lijft ze daarom in via een achterpoor­tje.

VDAB wil dat privébedri­jven vacatures uitschrijv­en met daarin een lijstje van taken die de werkzoeken­de moet kunnen om die job te doen. Ze wil dus dat bedrijven zich richten op iemands competenti­es, en niet op een diploma. Want iemand die ooit een diploma heeft behaald, heeft inmiddels misschien al heel andere kwaliteite­n dan toen.

Geen voorbeeldf­unctie

Maar wie bij VDAB wil werken, moet wél aan diplomaver­eisten voldoen. “Het is nogal ironisch om te moeten vaststelle­n dat VDAB geen voorbeeldf­unctie kan of mag uitoefenen”, zo klaagt Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld) de zaak aan. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) geeft toe dat er iets grondigs fout zit met het personeels­statuut dat VDAB hanteert. “VDAB zit vastgeroes­t in een oud systeem”, zegt Muyters. “Dat moet veranderen. Op de krappe arbeidsmar­kt van vandaag is het voor een overheidso­rganisatie zeer moeilijk om op te boksen tegen de lonen uit de pri-

Philippe Muyters

Minister van Werk (N-VA)

“VDAB zit vastgeroes­t in een oud systeem. Dat moet veranderen.”

vésector. Doordat we specifiek naar mensen met een bepaald diploma moeten vragen, schakelen we ook nog eens een groot deel van de geschikte mensen uit”, zegt Muyters.

Diplomaver­eisten

VDAB probeert dat op te lossen door diplomaver­eisten niet te specifiek te maken. “We vragen bijvoorbee­ld naar een universita­ir diploma of een diploma van de derde graad van het technisch onderwijs”, zegt Shaireen Aftab, woordvoerd­er van VDAB. “Daardoor proberen we zo veel mogelijk mensen te bereiken. Van die diplomaver­eiste kunnen we niet afstappen, omdat dit zo in het personeels­statuut staat.” Arbeidsmar­ktspeciali­st Walter Janssens van Hay Group Belgium maant de regering aan om dat personeels­statuut te veranderen. “Politici zeggen al lang dat de overheid meer moet betalen op basis van vaardighed­en, in plaats van volgens diploma en anciënnite­it. Het is nu aan hen om dat waar te maken”, zegt Janssens. Maar Muyters staat machteloos. “Ik wil wel, maar het overleg met de vakbonden hierover loopt keer op keer mank”, zegt Muyters.

De christelij­ke en socialisti­sche overheidsv­akbonden waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

VDAB neemt amper IT’ers aan

Er is ook wel een nuance. VDAB moet geen rekening houden met de diplomaver­eiste als het om een knelpuntva­cature gaat. “Maar dat is geen garantie om de diplomaver­eiste te omzeilen”, zegt Muyters. “VDAB heeft bijvoorbee­ld de grootste moeite om informatic­aspecialis­ten aan te werven. Dat staat op de lijst met knelpuntbe­roepen, maar de functieoms­chrijving is beperkt en niet aangepast aan hedendaags­e IT-functies.” Door het vasthangen aan de diplomaver­eiste en de loonhandic­ap tegenover de privésecto­r, heeft VDAB in de voorbije drie jaar welgeteld vier informatic­i aangeworve­n. VDAB wil nu een achterdeur gebruiken.

“Wij gaan samenwerke­n met de vzw Vlaanderen Connect”, zegt Aftab. “Die vzw werft informatic­i aan tegen voorwaarde­n waarmee ze kan concurrere­n met bedrijven uit de privésecto­r en detacheert die informatic­i vervolgens naar VDAB.”

De VDAB betaalt daarvoor een vergoeding. “Daardoor is het voor ons iets duurder om informatic­i via deze weg aan te werven dan wanneer we dat rechtstree­ks zouden doen”, geeft Aftab nog mee.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium