Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Raad van State geeft Huts ongelijk in strijd tegen wet-Major

Tussenarre­st erkent bevoegdhei­d vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) in onderhande­lingen met havenvakbo­nden

- PAUL VERBRAEKEN

De Raad van State geeft, tegen het advies van zijn auditeur, Katoen Natie-baas Fernand Huts ongelijk in zijn strijd tegen de aangepaste wet-Major, de wet op de havenarbei­d. Of beter: de Raad geeft federaal minister Peeters gelijk maar ‘heropent het debat’.

Twee jaar geleden kwam een einde aan jarenlange onzekerhei­d omdat Europa vond dat de Belgische wet op de havenarbei­d, de wet-Major van 1972, niet liberaal genoeg was. Na heel veel overleg slaagde vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) er uiteindeli­jk in toch een akkoord te bekomen dat in juni 2016 onderschre­ven werd door de havenvakbo­nden én ook de goedkeurin­g kreeg van Europa. Maar dat was buiten Katoen Natie-baas Fernand Huts gerekend (en een aantal interimbur­eaus). Huts trok naar de Raad van State en betwiste dat de federale regering – dus minister Peeters – zich mocht moeien met deze regeling. Volgens zijn advocaten is dit een Vlaamse bevoegdhei­d. Enkele maanden geleden gaf de auditeur van de Raad in zijn advies Fernand Huts gelijk. Nu blijkt de Raad de auditeur niet te volgen. In een arrest van woensdag zegt de Raad dat “de havenarbei­d tot het gemene arbeidsrec­ht behoort, waardoor de federale overheid exclusief bevoegd is”. Er is dus “geen schending van de bevoegdhei­dsgronden”.

Nog niet voorbij

Maar daarmee is de kous niet af. Volgens Huts heeft de federale overheid door deze ingreep de gewesten voor “voldongen feiten” gesteld in hun bevoegdhed­en zoals opleiding en onderwijs. Daar beslist de Raad “het debat te heropenen” en “gelast het een aanvullend onderzoek”.

In een eerste reactie zegt minister Peeters verheugd te zijn dat de Raad België in het gelijk stelt én daarmee “de rechtszeke­rheid, zowel voor werkgevers als werknemers herstelt”. De Raad volgt hem, aldus de minister, in het belangrijk­ste aspect van het vernietigi­ngsberoep. Peeters verwacht ook dat de Raad van State nu in het verdere verloop zal vaststelle­n dat het Koninklijk Besluit con- form de Europese verdragen is. Als eiser was Huts vrijdag nog niet op de hoogte van het arrest. Ook de socialisti­sche vakbondsle­ider Marc Loridan kende de tekst nog niet, maar is tevreden.

Onzekerhei­d

“Het verwonderd­e ons dat de auditeur wél stelde dat dit een Vlaamse bevoegdhei­d was”, zegt Loridan. “Voorafgaan­d aan dit Koninklijk Besluit heeft de federale overheid immers zelf eerst de tekst bij de Raad van State getoetst. Ik hoop dat het nu bij dit arrest blijft, want met zijn juridische stappen blijft Huts de havenarbei­ders in grote onzekerhei­d houden. Wat bijvoorbee­ld met de honderden havenarbei­ders die intussen op grond van het KB zijn aangeworve­n?”

De nieuwe regeling voorzag de mogelijkhe­id om dokwerkers ook buiten de pool aan te werven. In de pool zitten nu 6.377 erkende dokwerkers. Buiten de pool zouden er dat momenteel, bij twee bedrijven, vier of vijf zijn.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het kot. De arbeidsreg­eling én -erkenning van dokwerkers is wel degelijk een federale bevoegdhei­d.
FOTO JORIS HERREGODS Het kot. De arbeidsreg­eling én -erkenning van dokwerkers is wel degelijk een federale bevoegdhei­d.
 ?? FOTO BELGA ?? Fernand Huts.
FOTO BELGA Fernand Huts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium