Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouwstop sociale woningen in aantal Antwerpse wijken

- PATRICK VAN DE PERRE

In wijken waar 9% of meer van het patrimoniu­m uit sociale woningen bestaat, zal de stad Antwerpen niet langer gebruikmak­en van haar voorkoopre­cht. Dat betekent concreet dat er in wijken met veel sociale woningen, zoals bijvoorbee­ld het Kiel, vrijwel geen nieuwe meer bij zullen komen.

Op die manier wil de stad Antwerpen het aantal sociale woningen beter spreiden over het grondgebie­d en wijken waar al een hoge concentrat­ie is ontzien. “Als stad hebben we voorkoopre­cht, wat betekent dat we een woning kunnen kopen voor de aangeboden prijs. Dat systeem gebruiken we onder meer om panden en gronden aan te kopen om vervolgens te verbouwen tot sociale woningen”, zegt de schepen van Wonen, Fons Duchateau (N-VA).

Dat systeem wordt nu uitgebreid naar de hele stad. Duchateau zegt ook dat wijken met meer dan 9% sociale woningen niet langer onder het voorkoopre­cht vallen. Dat zal ervoor zorgen dat in wijken zoals het Kiel, de Luchtbal en delen van Linkeroeve­r weinig of geen sociale woningen zullen bijkomen. In principe kunnen sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen ook buiten het voorkoopre­cht gronden of panden aankopen. Maar ook dan heeft het stadsbestu­ur het laatste woord.

Sociale mix

Het voorkoopre­cht wordt op dit moment vooral in zogeheten aandachtsw­ijken uitgeoefen­d. Onder meer in Antwerpen-Noord. In de nieuwe beslissing zal dat ook mogelijk zijn op bijvoorbee­ld het Zuid, Zurenborg of het district Wilrijk.

“Zo zorgen we niet alleen voor een betere spreiding. Het zorgt er ook voor dat mensen in aandachtsw­ijken vaker een woning kunnen kopen en dat komt het sociale weefsel ten goede”, legt Duchateau uit.

Uit studies blijkt dat in wijken met veel sociale woningbouw de sociale mix vanzelf weer in evenwicht komt wanneer particulie­ren er zelf woningen kopen of investeren. “We willen op die manier wijken waar sociale woningen nu al oververteg­enwoordigd zijn in de toekomst ontzien.”

School wordt niet zomaar woning

Tegelijker­tijd wil het stadsbestu­ur ook maatregele­n nemen om de onderwijsc­apaciteit in de stad niet verder te laten afnemen. “Dat we met een tekort zitten, is duidelijk en we proberen de capaciteit zoveel als mogelijk te verhogen. Ooit moeten we opnieuw tot een vrije schoolkeuz­e komen”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Ondertusse­n wil de stad de huidige capaciteit beschermen via de bouwcode. “Bestaande schoolgebo­uwen zullen voortaan niet meer omgevormd kunnen worden naar andere functies dan onderwijs, zonder dat deze plaatsen worden gecompense­erd op een andere plek in de stad”, besluit de burgemeest­er.

Bart De Wever (N-VA) Antwerps burgemeest­er “We willen eveneens de onderwijsc­apaciteit opnieuw verhogen. Bestaande schoolgebo­uwen zullen niet langer omgevormd kunnen worden tot een andere functie zonder deze plaatsen elders in de stad te compensere­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium