Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoogbouw ja. Maar...

- Patrick Van de Perre

Door een aantal aanpassing­en door te voeren in de bouwcode, heeft burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) hoogbouw opnieuw op de agenda gezet. Bart De Wever, die sinds het vertrek van zijn schepen Rob Van de Velde ook bevoegd is voor Stadsontwi­kkeling, wil de regels voor het bouwen van woontorens een stuk duidelijke­r en transparan­ter maken.

Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar het komt erop neer dat de hoogte van een gebouw niet de voornaamst­e bekommerni­s is van het stadsbestu­ur. Wel het ontwerp ervan en vooral de impact op de omgeving. Liever een toren van 75 meter op de juiste plek, dan een van 40 meter die verkeerd wordt geplaatst.

Het is een principe waar veel voor te zeggen valt, maar tegelijker­tijd ook niet zonder risico’s is. Want wat is de juiste plaats om in de hoogte te bouwen en onder welke voorwaarde­n? Het is een vraag waarop tot op heden geen duidelijk antwoord wordt gegeven. En misschien kan dat ook wel niet. Want of een toren mooi of lelijk is en waar die dan het beste staat, is toch vooral een kwestie van smaak.

De Antwerpse stadsbouwm­eester Christian Rapp is daarover vrij expliciet. Wat hem betreft moet er meer dan ooit in de hoogte gebouwd worden en dat mag best ook in het centrum van Antwerpen zijn. Naast iconen zoals de Boerentore­n en de kathedraal is er nog ruimte voor een of meerdere oprijzende landmarks, klinkt het.

Toegegeven: het getuigt van lef om in Antwerpen, waar onder de bevolking doorgaans weinig animo is voor hoogbouw, dergelijke uitspraak te doen. Maar dan zullen de stadsbouwm­eester en het stadsbestu­ur met een wel heel indrukwekk­end ontwerp voor de dag moeten komen. Want voor pakweg een London Tower maal twee in het centrum van de stad, zal maar weinig enthousias­me zijn bij de bevolking. En dan hebben ze geeneens ongelijk.

Het stadsbestu­ur heeft er met het wijzigen van de bouwcode duidelijk voor gekozen om verder te gaan met hoogbouw. Een fenomeen dat overigens niet van vandaag is. Het vorige stadsbestu­ur deed het ook al en in een nog verder verleden werd er, onder meer op Linkeroeve­r, ook al voor gekozen. Hopelijk leert Bart De Wever, of zijn eventuele opvolger, uit de fouten die in het verleden gemaakt zijn. Want anders dreigen we in Antwerpen over enkele decennia met troosteloz­e stukken stad te zitten waar niemand graag woont of komt. Zoals dat nu het geval is op een deel van Linkeroeve­r, bijvoorbee­ld. Dus hoogbouw ja. Maar…

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium