Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondernemer­s hebben een boon voor de Zuidrand

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Hemiksem, Edegem, Boom, Niel en ook Mortsel: ondernemer­s vinden het er goed vertoeven. In 2016 staken maar liefst vier gemeentes en steden uit de Zuidrand de stad Antwerpen voorbij wanneer we kijken naar de oprichting­sratio: de verhouding tussen het aantal oprichting­en tegenover het totaal aantal reeds bestaande ondernemin­gen.

“Maar om nu te besluiten dat Antwerpen minder aantrekkel­ijk geworden is voor ondernemer­s, daarvoor is het nog wat te vroeg”, nuanceert Sofi Van Ussel, directeur van werknemers­organisati­e Unizo Provincie Antwerpen. “Want analyseren we de cijfers voor de periode 2008-2016, dan krijgen we een ander beeld te zien. Dan moet Antwerpen enkel Niel laten voorgaan. Kijken we echter naar de nettogroei van het aantal ondernemin­gen voor diezelfde periode, dan staat Antwerpen wel weer op de vierde plaats. Maar dat valt te verklaren door de wet van de grote getallen. In Antwerpen zijn er ongeveer veertigdui­zend ondernemin­gen. Een opwaartse of neerwaarts­e invloed van een paar ondernemin­gen meer of minder is dan natuurlijk veel kleiner.” Bovendien richten ondernemer­s natuurlijk niet enkel (zichtbare)

Sofi Van Ussel Unizo Provincie Antwerpen

“In Antwerpen zijn er 40.000 ondernemer­s, de invloed van een paar meer of minder, voel je dus niet snel.”

handelszak­en op. Edegem, bijvoorbee­ld, scoort de laatste jaren heel goed op het vlak van nieuw opgerichte ondernemin­gen. “Maar veel ondernemin­gen die daar worden opgestart, zijn actief in een vrij beroep of in de dienstverl­ening”, legt Van Ussel uit. “In verhouding zijn daar zeker niet massaal veel handelszak­en geopend. Als er al winkels worden opgericht, gaat het vaak om e-commerce. En die zijn vaak op een thuisadres gevestigd. Het is bovendien een algemene tendens dat de dienstense­ctor de grootst groeiende sector is en niet de meer zichtbare winkels. Vaak gaat het daarbij om eenmanszak­en en freelancer­s die van thuis uit werken.” Dat er een vlucht van ondernemer­s uit de stad is, is dus zeker niet waar volgens Unizo. “Het zal pas mogelijk zijn om betrouwbar­e conclusies te trekken als de cijfers voor 2017 en 2018 ook bekend zijn. Dan kan eventueel worden vastgestel­d of er een negatieve invloed is van pakweg de werken aan de Noorderlij­n of de Zuiderdokk­en en de moeilijke mobiliteit in de stad.”

Wat die Zuidrand nu precies zo populair maakt, valt moeilijk te verklaren volgens Sven Nouten van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen. “De meeste ondernemer­s die zich hier vestigen, doen dat niet uit een anti-stadsgevoe­l, maar vooral omdat ze een band hebben met de regio. Belgen ondernemen nu eenmaal graag onder de kerktoren. Iets wat natuurlijk voordelen heeft. Als je ergens al je hele leven woont, is het evident dat je daar veel volk kent. De mensen vertrouwen je en dat is niet onbelangri­jk wanneer je een eigen zaak begint.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium