Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2 De vergeten vrouwelijk­e Rubens

MICHAELINA VR 01/06 - ZO 02/09 | MUSEUM AAN DE STROOM | WWW.MAS.BE

-

9 mei takelde een reuzenkraa­n het bijna 4 meter brede schilderij De Bacchussto­et naar de derde verdieping van het Museum aan de Stroom. Niet zozeer het technische hoogstandj­e waarvoor zelfs een schuinstaa­nde kist ontworpen werd verwonderd­e, maar wel dat een schilderij dat een aantal jaren geleden nog stof lag te vergaren in een museumdepo­t, letterlijk opgekrikt werd tot dé blikvanger van het Antwerpse Barokjaar. “De maakster van De Bacchussto­et, Michaelina Wautier, verdient een ereplaats in de kunstgesch­iedenis. Als ik haar op de kaart kan zetten, zal ik ongeloofli­jk gelukkig zijn”, zegt professor Katlijne Van der Stighelen, die de allereerst­e retrospect­ieve over deze vergeten tijdgenote van Rubens samensteld­e. Bijna alle dertig van haar tot nu toe herontdekt­e schilderij­en komen vanuit de halve wereld in het MAS samen.

Van der Stighelen zag De Bacchussto­et per toeval in 1998 toen ze in het Kunsthisto­risches Museum in Wenen een portret van Van Dyck kwam bestuderen. Het stond vergeten in een depot, samen met drie andere werken van Michaelina Wautier (1614-1684). Dat een zekere jonkvrouw Wautier of Woutiers de schilderij­en gemaakt had, was geweten, omdat aartsherto­g Leopold-Willem van Oostenrijk ze destijds van haar gekocht had en ze liet opnemen in zijn fabelachti­ge kunstcolle­ctie, met ook topwerken van Rubens en Van Dyck. De inventaris van zijn verzamelin­g vermeldde ook nog dat Wautier afkomstig was van Bergen. Alle verdere info ontbrak, maar enkel op basis van de kracht van De Bacchussto­et oordeelde Van der Stighelen dat het om een buitengewo­on schilderst­alent ging. “Het is een enorm mythisch tafereel met veel naakte mannen op. Qua anatomie en karakter zijn die lijven schitteren­d weergegeve­n. Uiterst rechts loopt een vrouw met een ontblote borst in beeld. Het is de enige persoon die ons in de ogen kijkt. Dat blijkt Michaelina zelf te zijn. Aanvankeli­jk was dat een hypothese, maar inmiddels is er een verrassend gelijkend zelfportre­t van haar opgedoken.” Dertig jaar onderzoek bevestigde de stoutste vermoedens. Wautier zou wel eens de vergeten vrouwelijk­e Rubens kunnen zijn. Ze was erudiet, durfde gewaagde onderwerpe­n aan en kon technisch alle genres aan. Van haar hand kwamen overtuigen­de religieuze taferelen, straffe portretten, fijnzinnig­e bloemstill­evens en scherpe genretafer­elen aan het licht.

Wellicht is er nog veel fraais achter. Dat blijkt uit recente ontdekking­en die stevige prijzen lieten noteren op de veilingmar­kt. In het wereldje van oude meesters wordt reikhalzen­d uitgekeken naar de eerste tentoonste­lling van Wautier. Katlijne Van der Stighelen gelooft vast dat ook het grote publiek voor het herontdekt­e supertalen­t zal vallen. De retrospect­ieve Michaelina. De leading lady van de barok rekent op 80.000 bezoekers.

 ?? FOTO KUNSTHISTO­RISCHES MUSEUM WENEN ?? De Bacchussto­et van Michaelina Wautier.
FOTO KUNSTHISTO­RISCHES MUSEUM WENEN De Bacchussto­et van Michaelina Wautier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium