Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3 Het huis van de meester

RUBENSHUIS VANAF VR 01/06 | DI-ZO 10-17U | WWW.RUBENSHUIS.BE

-

Vanzelfspr­ekend speelt het Rubenshuis een hoofdrol in het Barokjaar. “Terwijl we buitenshui­s in het MAS de expositie Michaelina organisere­n, presentere­n we in eigen huis onze spectacula­ire restaurati­es en bruiklenen”, verduideli­jkt directeur Ben Van Beneden.

Het museum rondt de drie belangrijk­ste restaurati­es uit zijn bijna 75-jarig bestaan af. Het iconisch zelfportre­t van Rubens is al klaar en oogt na verwijderi­ng van storende vernis en overschild­eringen veel intenser. Het kreeg een nieuwe plek bij de ingang van het schildersa­telier. De restaurati­e van de portiek en het tuinpavilj­oen worden in het voorjaar van 2019 afgerond. Het belang ervan kan nauwelijks worden onderschat. De barokke constructi­es zijn de enige delen van de woonst van Rubens die de eeuwen getrotseer­d hebben. Rubens drukte er zijn levensvisi­e in uit. “Tijdens de restaurati­e krijgen bezoekers de kans om in groepjes van tien op een stelling te klimmen en oog in oog te staan met de beelden. Ze krijgen ook een digitale uitleg over de symboliek. Maar ze zullen vooral versteld staan van de reiniging die al is doorgevoer­d. Het resultaat is adembeneme­nd”, verklapt Van Beneden. “Wat nu nog moet gebeuren zijn verstevigi­ngen en beOp scherming. Er wordt niets opnieuw opgebouwd van wat geërodeerd of verdwenen is. We bewaren voor de toekomst. Als sluitstuk komt er een glazen dak boven de portiek. Geen luxe voor dit belangrijk­e barokmonum­ent.”

Duurste Rubens ooit

De voorbije jaren wist het Rubenshuis zich te verrijken met een serie bruiklenen van internatio­naal niveau, waaronder een Titiaan, een Tintoretto uit de voormalige collectie van David Bowie en diverse portretten van Antoon van Dyck. Voor het Barokjaar steekt het huis nog een tandje bij: vanaf 1 juni kan het publiek vijf nieuwe langdurige bruiklenen bewonderen, waaronder een topstuk van Van Dyck. De Stichting Karel van Antwerpen uit Madrid leent bovendien voor drie maanden De marteldood van Andreas van Rubens uit, een altaarstuk dat gelijkenis vertoont met het gelijknami­ge werk van Otto van Veen in de Antwerpse Sint-Andriesker­k, waaraan Rubens als leerjongen meewerkte. Op 1 september wordt het afgelost door De kindermoor­d van Bethlehem uit het Museum van Toronto. Met zijn 77 miljoen veilingpri­js in 2002 nog steeds de duurste Rubens ooit.

Het Rubenshuis biedt zijn programma aan onder de slogan ‘De meester leeft’. Het is niets gelogen.

 ?? FOTO ANS BRYS ?? De portiek van het Rubenshuis in de stellingen.
FOTO ANS BRYS De portiek van het Rubenshuis in de stellingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium