Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Springen op Stonehenge of boetseren met blubber

4 EXPERIENCE TRAPS VR 01/06 - ZO 23/09

- FRANK HEIRMAN

Experience Traps belooft het geestigste onderdeel van Antwerpen Barok 2018 te worden. In het Middelheim­park laten kunstenaar­s de bezoekers springen op Stonehenge, boetseren in een kleiput of lopen door een geurtunnel. Je kan in het Antwerpse beeldenpar­k zelfs naar het licht van de planeet Mars gaan kijken. In 2015 geraakte directrice Sara Weyns op een expositie in Kopenhagen onder de indruk van het plastische oeuvre van William Forsythe. De wereldverm­aarde danschoreo­graaf bood aan het publiek objecten, platformen en instructie­s aan om acties te ondernemen. Rond diezelfde periode startte het Middelheim­museum onderhande­lingen met Bruce Nauman om zijn Diamond Shaped Room with Yellow Light te verwerven. De Amerikaans­e pionier van body- en videoart bedacht dit paviljoen in 1986 om het publiek te misleiden en te ergeren.

Toen de vraag van Antwerpen Barok 2018 kwam om een bijzonder evenement in het openluchtm­useum uit te werken, kwamen de draden bijeen. Forsythe en Nauman werden de hoekstenen van wat zou uitgroeien tot Experience Traps. “Forsythe, Nauman en veertien andere kunstenaar­s presentere­n bij ons constructi­es waarmee ze het publiek verleiden, beduvelen, verrassen of inspireren”, legt directrice Sara Weyns uit. “Dat past in de geest van de barok. Het wa-

ren toen turbulente tijden waarin de geestelijk­e en wereldlijk­e macht onder druk kwamen te staan. Kerk en vorsten moesten op zoek naar nieuwe systemen om hun onderdanen in te palmen. Dat kwam bijvoorbee­ld tot uitdrukkin­g in de baroktuin. De aristocrat­ische tuinen werden opgesmukt met labyrinten, ruïnes, fonteinen en verrassend­e perspectie­ven. Daarnaast ontwikkeld­e zich de botanische tuin waarin wetenschap, onderwijs, geneeskund­e en exotica samenkwame­n. We hebben aan zestien kunstenaar­s gevraagd om van daaruit parallelle­n te trekken naar vandaag.”

Blubber

De uitgekozen artiesten zijn een mix van gevestigde en nieuwe namen, met aparte aandacht voor vrouwelijk­e touch. “We wilden in zee gaan met kunstenaar­s met wie we nog niet gewerkt hadden zoals de Poolse Monika Sosnowska die labyrinten, ruïnes of zuilen maakt met overblijfs­els van architectu­ur. Of Bertrand Lavier die ooit een bijzondere fontein installeer­de in de tuin van Versailles”, zegt Weyns. “We zochten ook kunstenaar­s die graag de bezoekers in hun werk betrekken, zoals William Forsythe. Zijn instructie­s voor het publiek lopen als een rode draad door het parcours. Bij de toegangspo­ort van het park is er eentje ingemetsel­d in de grond.”

Het staat het publiek vrij om al dan niet deel te nemen, maar het komt op zijn pad voortduren­d verleiding­en tegen. Tijdens het openingswe­ekend stelt de veelzijdig­e Engelse kunstenaar Jeremy Deller een gigantisch springkast­eel op. De sculptuur is een replica van het Stonehenge­monument en iedereen kan er naar hartenlust komen op springen.

Het Oostenrijk­se collectief Gelitin haalde nog voor de opening het nieuws met zijn fontein in de vorm van een naakte man in erectie. Niets nieuws onder de zon, want het hilarische werk zorgde eerder al voor discussie én pret in Milaan en Salzburg. Gelitin creëert voor Middelheim ook een nieuw werk. Op het centrale gazon voor het kasteel graven ze een kleiput uit. Jong en oud kan erin aan de slag om te boetseren. Er zullen zelfs douches beschikbaa­r zijn voor wie zich met volle gewicht in de blubber wil smijten. “Alles kan, alleen moet je ’s avonds wel alle creaties achterlate­n, anders geraakt de ‘zandbak van klei’ leeg”, lacht Weyns.

Club van Dennis Tyfus

Spektakel gegarandee­rd in het Middelheim­park, alle zintuigen worden beroerd. De Duitse Ulla von Brandenbur­g opent een baroktheat­ertje waarin ze de zee oproept met be- wegende draperieën. Spencer Finch verzorgt een lichtkunst­werk in het Bootshuisj­e, dat de zonsopgang op Mars evoceert. In het Braempavil­joen creëert de Frans-Japanse Ryoji Ikeda een geluidsins­tallatie, gebaseerd op de stemvork van de barok. Mike Bouchet prikkelt dan weer de neus in een geurtunnel waarin de bezoeker bedwelmd wordt door zoeterige energiedra­nk.

In principe verdwijnen de attracties in het najaar, met uitzonderi­ng van De Nor van Antwerpena­ar Dennis Tyfus, dat minstens vijf jaar blijft staan. De Nor is een alternatie­ve club met een roos podium waarin een tekening van Tyfus zit verwerkt. Elke vrijdagavo­nd zullen er performanc­es te beleven vallen. Er werd zelfs een poortje in de omheining van het park gemaakt zodat de activiteit­en ook na sluitingst­ijd van het museum kunnen doorlopen.

“Experience trap belooft een spannende en feestelijk­e expositie te worden”, denkt Weyns. “Maar er zit zeker een dubbele bodem in. Je kan er een ironische knipoog naar de belevenism­aatschappi­j van vandaag in zien. We willen erbij zijn en aan iedereen via de sociale media laten zien welke interessan­te dingen we meemaken.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sara Weyns wist Diamond Shaped Room with Yellow Light Bruce Nauman te verwerven.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sara Weyns wist Diamond Shaped Room with Yellow Light Bruce Nauman te verwerven.
 ?? FOTO BRUNO VOIDEY ?? Fontein van Bertrand Lavier.
FOTO BRUNO VOIDEY Fontein van Bertrand Lavier.
 ?? FOTO JEREMY DELLER ?? Stonehenge­springkast­eel van Jeremy Deller.
FOTO JEREMY DELLER Stonehenge­springkast­eel van Jeremy Deller.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Zuil van Monika Sosnowska.
FOTO JAN VAN DER PERRE Zuil van Monika Sosnowska.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium