Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 Graffiti à la Rembrandt

-

BAROQUE MURALS VANAF ZO 03/06 | OP VIER LOCATIES IN OUDE STADSCENTR­UM

Rubens en zijn tijdgenote­n gooiden ook al eens een fresco op een muur. Vraag maar aan Yvon Tordoir, een Antwerpena­ar die al twintig jaar furore maakt als graffitiar­tiest. Op een muur boven de parking aan de Eiermarkt schilderde hij in gestileerd­e letters het woord ‘Antwerpen’. Elke letter is een pareltje op zich. “Om me te inspireren heb ik in het Museum Plantin-Moretus lang gebladerd in oude manuscript­en”, vertelt Tordoir. “Als je ver genoeg van mijn muurschild­ering staat, doemt erboven de kathedraal op. De krullen van de letters versmelten dan met de ornamenten van de toren.”

Tordoir kon drie andere streetarti­sts overtuigen om grote muurschild­eringen te maken middenin de stad. Allen hebben ze een stijl die Tordoir kan linken aan een thema, meester of techniek uit de barok. Zo nam Greg Astro uit Parijs drie muren in de Prekersstr­aat onder handen. “Door te spelen met licht en schaduw zet hij sterk in op optische illusies, net een werk in 3D. Astro’s werk refereert naar de clair-obscurtech­niek die systematis­ch werd toegepast in de barok.”

Erfenis van Rembrandt

De Australiër Sam Bates schilderde aan de Kolveniers­straat een levensecht­e jongeman die met zijn hoofd duide-

lijk niet bij de shoppers op de Meir zit. “Een hyperreali­stisch werk, dus typisch barok.”

Even verderop in de Gramayestr­aat maakte Miles MacGregor uit Los Angeles een werk. Zijn portret is opgebouwd uit dikke spuitbusli­jnen. “Door de overlappin­g van de lijnen creëert MacGregor volume en diepte. Zijn strijd tussen licht en donker lijkt geërfd van Rembrandt.”

De Baroque Murals worden zondag feestelijk geopend. In de Gramayestr­aat (15-18u) laat DJ Droppa beats samenvloei­en met gratis graffitiwo­rkshops.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sam Bates in de Kolveniers­straat.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sam Bates in de Kolveniers­straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium