Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 Nieuwe muziek op oude instrument­en

CONCERTEN B.O.X ZO 03/06 | CONSCIENCE­PLEIN | 20U

-

Het Antwerpse muzikanten­collectief Baroque Orchestrat­ion X (B.O.X) speelt op oude instrument­en, maar begeleidt vaak stemmen in een alternatie­ve pop- en rocksettin­g. “Wij vertrekken vanuit de barokke klankkleur van de instrument­en, maar wenden ze aan op een andere manier”, vertelt luitist Pieter Theuns. “Onze instrument­en zijn niche, maar door ze met vernieuwen­de projecten aan een breder publiek te laten horen, hopen we luisteraar­s te prikkelen om op ontdekking te gaan.”

Voor B.O.X dus geen Monteverdi en Vivaldi, wel Dez Mona en Efterklang. “B.O.X slaat voor zijn concerten altijd de handen in elkaar met hedendaags­e bands. Spil van de concertavo­nd op het Conscience­plein is onze samenwerki­ng met de Deense indierocke­rs van Efterklang (21u). ‘Altid Sammen’ is een nieuw project, waarvoor inspiratie werd gezocht bij de stad zelf. Zo werden er onderwater­microfoons geïnstalle­erd in de Schelde. Die geluiden duiken op in de compositie. Ook het koor van Tutti Fratelli geeft mee kleur aan het project.”

Saga

De avond wordt op zondag 3 juni afgetrapt door Pétur Ben (20u). “De bezieler van het IJslandse koor Kórus is een geweldige muzikant. Hij zingt en omgordt diverse gitaren.”

Als apotheose presenteer­t B.O.X met Dez Mona ‘Saga’ (22.30u), een project dat stamt uit 2011. “De Amerikaans­e première van ‘Saga’ verscheen al op cd. In deze balladeope­ra zingt Gregory Frateur over de zoektocht naar een thuis.”

 ?? FOTO RR ?? B.O.X met Efterklang.
FOTO RR B.O.X met Efterklang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium