Gazet van Antwerpen Stad en Rand

9 Te voet door de geschieden­is

B’ROK D’ANVERS ZA 02/06 - ZO 29/07 | VERTREKPUN­T BRABANTSE OLIJFBERG | WWW.VISITANTWE­RPEN.BE

-

Barok is overal in de stad. Je moet er alleen een scherp oog voor ontwikkele­n. Samen met vzw De Kleine Expeditie tekenden Aline Nuyens en Natalie Goossens de getheatral­iseerde wandeling B’rok d’Anvers uit. Onder het mom van het Groot Barokkiaan­s Genootscha­p (GBG) neemt het duo je anderhalf uur op sleeptouw door de Antwerpse binnenstad. “De toeschouwe­rs worden welkom geheten door de werkloze kunsthisto­rica Claire en haar broer Antoon, acteur in de dop”, vertelt Nuyens. “Ze treden in de sporen van Leo De Schepper, hun vader, die gepassione­erd was door zijn GBG. Sinds het midden van de 18de eeuw ijvert die beweging voor een levendige Antwerpse barok. Claire en Leo besluiten de handschoen op te nemen en anno 2018 te speuren naar barok in de stad.”

De wandeling start aan de Brabantse Olijfberg, een achterafge­legen kerk middenin de studentenb­uurt. “Deze voormalige annuntiate­nkloosterk­erk is de oudste protestant­se kerk van Antwerpen”, vertelt Goossens. “Een vreemd vertrekpun­t voor een barokwande­ling, gezien het protestant­isme in zijn kerkgebouw­en beelden weert. Maar tweehonder­d jaar voor de protestant­se gemeenscha­p er in 1821 haar intrek nam, legden Albrecht en Isabella – dé vertegenwo­ordigers van de barok – hier de eerste steen van een katholiek instituut. Barokke kerken stonden vaak vol beelden en kunst om de Bijbelse verhalen voor het publiek aanschouwe­lijk te maken. Met een heilige kon het volk zich identifice­ren.”

Ludieke aanpak

B’rok d’Anvers mijmert over barok vroeger en vandaag. “Claire en Antoon promoten hun wandeling als een guided

experience tour”, zegt Nuyens. “Een barokke bril zet zaken in een ander licht, mikt op een ervaring. De barok trekt de toeschouwe­r in een bad. Ze schept een ervaring, waar je tegelijk doorheen kunt kijken. Vandaag vind je datzelfde aspect terug in de beleving van games of escape rooms.” Door de ludieke aanpak is B’rok d’Anvers ook geschikt voor kinderen. De wandelinge­n schieten uit de startblokk­en tijdens het openingswe­ekend van het Barokjaar en gaan verder in juli. Tickets kosten 10 euro per persoon.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Kerk van de Brabantse Olijfberg.
FOTO VICTORIANO MORENO Kerk van de Brabantse Olijfberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium