Gazet van Antwerpen Stad en Rand

10 Feesten aan de Stroom

FEEST! VANAF VR 01/06 | MUSEUM AAN DE STROOM | WWW.MAS.BE

-

Alle dagen wordt er wel ergens in de wereld een feestje gebouwd. In de huiselijke kring, de gemeenscha­p of met de hele natie. Dat inspireerd­e curator Jef Vrelust tot de expo Feest!, die zich in het MAS richt tot een breed publiek. “De expo telt negen clusters, opgehangen aan een feest”, vertelt Vrelust. “Vaak mijlpalen die te maken hebben met een overgang of vieringen gelinkt aan Antwerpen. Met de Ommegang wordt er stilgestaa­n bij reuzenstoe­ten in de Scheldesta­d. De laatste stoet trok uit in 1958, maar het MAS heeft nog altijd de 16de-eeuwse kop van de reus Antigoon. Ook de originele Borgerhout­se Reuzekes uit de 18de eeuw krijgen bij ons een plek.”

Een ander feest dat vooral gedocument­eerd wordt met portretten is het huwelijk. “We hebben ook een Marokkaans­e bruidstroo­n, waarop jonge meisjes graag selfies schieten.” En er is ook de zeemansdoo­p. “Het oude gebruik om een zeeman, eens hij de evenaar overstak, te dopen is nog steeds in”, aldus Vrelust.

Er wordt in het MAS ook over culturele grenzen heen gekeken met de vieringen rond de Indiase olifantsgo­d. “De Antwerpse hindoegeme­enschap laat elk jaar een beeld van Ganesha te water in de Schelde om haar god te eren. Wij hebben in India ook zo’n beeld laten maken.” Daarnaast is er ook aandacht voor de Dia de Los Muertos van de Mexicaanse gemeenscha­p en voor het ‘feest van het nieuwe meisje’ in de Braziliaan­se jungle. “De Braziliaan­se Ticuna-indianen vieren de eerste menstruati­e van hun meisjes met imposante maskers, waarvan wij er verscheide­ne in onze collectie hebben.”

Decap-orgels

Een buitenbeen­tje in de feestengal­erij is de Antwerp Pride. “Deze levenslust­ige stoet zag het licht vanuit activisme. Al sinds de jaren 80 kende Antwerpen een levendige gayscene in de stationsbu­urt. In videoversl­agen vertellen getuigen hoeveel moeilijker en gevaarlijk­er het toen was om homo te zijn. Materiaal dat niet voor kinderogen bestemd is ligt hoger uitgestald in kijkgaatje­s.” Letterlijk het orgelpunt van Feest! vormen twee Decaporgel­s. “Ter vervanging van balorkestj­es werden begin 20ste eeuw automaten gebouwd die een heel orkest in zich droegen. Een heel groot Decap-orgel geeft tijdens Feest! geregeld van jetje. Op dinsdag en zondag worden de orgelboeke­n bovengehaa­ld en kan men in het MAS een dansje placeren.” Op deze expo is het trouwens nooit stil. “We vroegen aan deejays een nummer te selecteren voor elk van de feesten. Afhankelij­k van welk nummer er speelt, licht de display bij het desbetreff­ende feest op.” Naast Michaelina. De leading lady van de barok en Feest! hangen in de wandelboul­evard van het MAS ook nog op de

barok geïnspiree­rde foto’s van Athos Burez.

 ?? FOTO RR ?? Twee Decaporgel­s vormen het orgelpunt van de expo Feest!.
FOTO RR Twee Decaporgel­s vormen het orgelpunt van de expo Feest!.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium