Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klaar voor Ardennenof­fensief

Jelle Vanendert hoopt op eerste zege sinds 2011, maar mikt vooral op nieuwe stunt in Tour

- WERNER BOURLEZ

Jelle Vanendert (33) gaat vandaag de strijd aan in de Ardennen, met de Muur van Hoei als wapen. De herboren Limburger hoopt vandaag te profiteren van een sterk Lottoblok om eindelijk nog eens te kunnen winnen. Dat is al geleden van zijn ritzege in de Tour 2011. “Dat zou deugd doen, maar het mag ook opnieuw in de Tour gebeuren hoor. Ik ben blij dat ik er nog eens zal starten.”

Pas dinsdag keerde hij terug van de Sierra Nevada, waar hij met Tiesj Benoot twee weken op hoogtestag­e was. Maar een dag later stond Jelle Vanendert wel aan de start van de Baloise Belgium Tour. “Ik heb ervoor gekozen om meteen te koersen”, zegt de Limburger. “Ik wilde drie weken serieus werken, maar zag het niet zitten om heel de tijd op hoogtestag­e te gaan. Ik heb daar twee weken zoveel mogelijk geklommen en geprofitee­rd van het parcours om daarna hier aan mijn snelheid te werken. Er waren ook enkele renners van Quick.Step zoals Philippe Gilbert en Yves Lampaert en ook Edward Theuns en Steff Cras waren er. Het weer was prima, we hebben geen druppel regen gezien.”

Ideaal dus om vandaag eens te testen in de koninginne­nrit. “Ik ben nog in voorbereid­ing voor de Tour, maar die Ardennenri­t, met twee keer de Muur van Hoei, ligt mij natuurlijk”, zegt Vanendert. “Het is ook maar 147 km en de tegenstand is niet zo sterk als in de Waalse Pijl. We hebben een goed team, met Jens Keukeleire op kop. Maar op één kopman mikken is nooit goed, ik hoop dat ik van die situatie kan profiteren. Om de rit te winnen en wie weet ook de eindzege te pakken. Ik sta 48 seconden achter, maar er is veel mogelijk in die lastige rit.” Vanendert verbaasde dit voorjaar met een derde plaats in de Waalse Pijl en deed ook in Luik - Bastenaken - Luik een gooi naar de zege. “Ik was telkens een van de beste renners van het pak. Iedereen leek zo verbaasd door die goede prestaties, maar het is nu ook niet dat ik zoveel beter ben dan andere jaren. Vorig jaar reed ik ook top twintig in die koersen. Het zijn vaak details die het verschil maken.”

Plateau de Beille

Toch was de wielerwere­ld hem wat uit het oog verloren. In 2011 verbaasde hij door in de Tour te zegevieren op Plateau de Beille, maar daarna bleef het stil. Het jaar nadien was hij er nog wel bij in de Tour, maar daarna niet meer. “Ik heb wat met de gezondheid gesukkeld, mikte ook wat meer op het eendagswer­k en daarna paste ik niet in de plannen van het team. Maar ik ben blij dat ik dit jaar weer aan de start sta. Ik kijk er echt naar uit. Ik kan zelfs zeggen dat ik sterker ben dan in 2011. Het probleem: ik haal mijn gewicht van vroeger niet meer. Toen woog ik 64, nu 66. Op de cols kunnen die 2 kg extra het verschil maken, ook al trap ik nu meer vermogen dan toen. Maar ik ga zeker voor een ritzege. Dat kan in een ontsnappin­g, maar ook door de besten te volgen. Zo won ik toch in 2011? Dat is zeker opnieuw mogelijk. We hebben een leuke ploeg, iedere dag zal er iets te doen zijn. Ik kan ook werken indien nodig: voor Greipel in de massasprin­ten, voor De Gendt en Benoot. Ook Keukeleire kan zijn kans gaan. Het is leuk dat we een mix van renners hebben en er is ook geen klassement­sman. Ik moet mijn eigen ambities niet achteruits­chuiven.”

Vanendert hoopt ook op een WK-selectie. “Er wacht in Innsbruck een zwaar parcours. Ik heb nog niet met bondscoach De Weert gesproken, maar hoop in de Tour toch te weten of hij aan mij denkt. Dan kan ik een programma opstellen.”

Er rijden bij Lotto - Soudal veel renners rond die einde contract zijn, maar niet Jelle Vanendert. “Ik heb nog een jaar contract, ik hoef mij geen zorgen te maken. Ik voel mij hier ook goed, rij al tien jaar in deze ploeg. (grijnst) Mochten ze mijn contract willen openbreken, dan zeg ik niet neen tegen twee jaren extra.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium