Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je de auto uit de muur houdt, kan niemand voorbij”

Max Verstappen (Red Bull)

-

Jongste deelnemer? Check. Jongste in de punten? Check. Jongste winnaar. Check. Max Verstappen (20) heeft zowat alle leeftijdsr­ecords in de F1. Om de jongste wereldkamp­ioen te worden heeft hij nog drie seizoenen de tijd, maar die nul achter het aantal polepositi­ons moet vroeger weg. Sebastian Vettel houdt het record met 21 jaar en 72 dagen, Verstappen wordt er 21 op 30 september. Het moet dus nog dit seizoen gebeuren. In de vrije trainingen, die in Monaco steevast op donderdag plaatsvind­en, eindigden Daniel Ricciardo en Max Verstappen telkens op één en twee. Ferrari was bijna 6 tienden trager, Mercedes 7.

Laat jullie tekort aan pk's zich hier niet voelen?

“Er zijn hier weinig rechte stukken - waar we tekortkome­n - en heel veel bochten - waar we wel goed zijn. De motor blijft een zwak punt, op elk circuit. Elke keer als ze op het gas gaan, hebben de anderen een voordeel. Maar als het verschil normaal 4 of 5 tienden waard is, dan is het hier 2 tienden. En daar kunnen we mee werken.”

Bij je eerste vrije training hier, in 2015, was alleen Lewis Hamilton sneller. Dat was verbluffen­d, maar sindsdien blijven de resultaten wel uit?

“Ik heb doorheen de jaren geleerd hoe je je weekend hier moet opbouwen. Het moet soms ook wat meezitten, en dat heeft het hier nog niet gedaan. Maar ik hou wel van het circuit. Het is cool om door deze straten te rijden en vooral de kwalificat­ies zijn heel uitdagend. De auto blijft natuurlijk belangrijk. Een Sauber gaat hier niet de pole pakken, ook al zet je er de beste coureur van de wereld in. Maar meer dan elders kan je hier als rijder het verschil maken ten opzichte van je teammaat. Maar dan moet je wel iets meer risico nemen. De race is minder uitdagend dan de kwalificat­ies, omdat je niet kan inhalen. Vorig jaar zat ik 77 van de 78 rondjes vast aan de versnellin­gsbak van Bottas. Dan denk je: ‘Vlag de race maar af’. Als je de auto uit de muur houdt, kan niemand voorbij.”

 ?? FOTO AFP ?? Max Verstappen.
FOTO AFP Max Verstappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium