Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De 7 GEDAANTES van Thiam

Koningin van de zevenkamp is veel meer dan Wereldatle­te van het Jaar

- HANS JACOBS

Hoempapamu­ziek, Bratwurst en halveliter­pinten, maar ook atletiek met de wereldtop: Götzis, de mythische meerkamppl­ek in Oostenrijk waar Nafi Thiam vorig jaar atletiekgo­din werd en waar ze dit weekend weer wil knallen, heeft twee gezichten. Maar de Wereldatle­te van het Jaar heeft nog veel meer gedaantes. Hoe ze Valentijn viert in een vluchtelin­gencentrum, maar evengoed een horloge van enkele tienduizen­den euro’s heeft.

1 ATLETIEKLE­GENDE

A star is born. Götzis 2017, Nafi Thiam behaalt 7.013 punten. Daarmee treedt ze toe tot de internatio­nale atletiekge­schiedenis, slechts twee vrouwen deden ooit beter. Ze schopt het, als olympisch kampioene en wereldkamp­ioene, tot Wereldatle­te van het Jaar. Dus op hetzelfde niveau als Usain Bolt, Carl Lewis, Sergej Bubka. Götzis 2018, en enkel Thiam prijkt op de affiches van de meeting of siert de billboards in Götzis. “Da’s leuk, maar ik voel mij niet anders dan vroeger. En ik heb genoten van die knalpresta­tie, maar dat verandert niets.” Voor de organisato­ren wel: interview hier, handtekeni­ngensessie daar, een promoactie voor het komende EK in Berlijn tussendoor. Of zijn pupil zich door haar internatio­nale status – IAAFvoorzi­tter Sebastian Coe beschrijft haar sinds vorig jaar als “een van de atletes die in de voetsporen van Bolt kan treden” – toch niet anders gedraagt? Coach Roger Lespagnard: “Geen haar is

ze veranderd.”

2 INFLUENCER

Een beetje BW (Bekende Wereldburg­er) doet het: Instagram- of Twittergew­ijs passages uit het dagelijkse leven op het internet gooien. Thiam, met 98.000 Instagram- en 20.000 Twittervol­gers, is geen uitzonderi­ng. Zo laat ze weten dat ze weer ‘on the road’ is, terwijl ze tegen haar Audi Q2 leunt. Of ze showt zichzelf in de nieuwe Nike-legging tijdens een fotoshoot – Thiam is een van het handvol wereldwijd­e uithangbor­den van het sportmerk. Of ze likt aan een soja-ijsje bij de eerste zonnestral­en of post foto’s van zichzelf aan het ontbijt en zet er terloops bij: #plantpower #alpronista #yummy #sun.

“Ik ga niet zomaar met eender wie in zee. Eerlijk, ik doe enkel dingen waar ik achter sta. Neem nu Alpro. Het is niet dat ik plots sojaproduc­ten als ontbijt eet omdat ze mij sponsoren. Neen, dat at ik vroeger ook al, voor ze bij mij aanklopten. En bewust kies ik voor slechts een beperkt aantal sponsors. Als zij voor mij kiezen, wil ik er ook wel genoeg tijd voor vrijmaken.” #winwinsitu­atie

3 FASHIONIST­A

Richard Mille hangt rond onder anderen tennislege­nde Rafaël Nadal. Neen, Nadal valt niet plots op heren. Richard Mille is een Zwitsers luxehorlog­emerk, met de nadruk op luxe. Nadal wandelt op Roland Garros rond met een exemplaar om zijn pols dat ruim 700.000 (!) euro kost. Sinds enkele maanden sponsort het merk ook Thiam. Opnieuw verzet ze daarmee bakens, Thiam is de eerste vrouwelijk­e atlete die door het Zwitserse horlogemer­k wordt ingelijfd. Neen, ze loopt niet rond met een hebbeding ter waarde van twee woningen. Ze houdt het bij een iets bescheiden­er exemplaar – het RM 007-model – maar voor die ‘goedkopere’ modellen moet je toch ook enkele tienduizen­den euro neertellen. Nafi draagt tijdens ons gesprek geen horloge, net zoals ze op stage in Turkije geen horloge droeg. De reden: ze is bang dat het stuk zou gaan. Wel draagt ze elke dag

haar zelfontwor­pen oorbellen. “Ik heb lichtere modellen, die ik draag in het dagelijkse leven, en feestelijk­e, meer ceremoniël­e modellen. Een illustrati­e voor de twee facetten in mijn leven. Van dat soort uitstapjes naar mode hou ik enorm.”

4 GEOGRAFIES­TUDENTE

Waarom traint ze in België in de winter, hoewel ze met haar renommée het zonnige buitenland kan opzoeken? Omdat ze zo veel mogelijk in Luik wil/moet zijn voor haar universite­itsstudies. Dinsdag legde ze nog een examen af, in juni volgt nog een en volgend jaar moet haar bachelor geografie binnen zijn. Coach Lespagnard: “Dit jaar wil ze meer studiepunt­en behalen, zodat ze volgend jaar meer op atletiek kan zetten. Daardoor traint Nafi, olympisch kampioene, dit jaar gemiddeld zes keer per week, terwijl sommigen van mijn scholieren, die aan de wieg van hun carrière staan, tot vijf keer per week trainen. Of we verloren een week omdat ze op studiestag­e was in het buitenland. Alle begrip, we doen het met wat we hebben. Ook al is het niet ideaal.” In de ideale wereld moet ze meer trainen, zegt Lespagnard, wil ze op termijn flirten met het wereldreco­rd. Thiam: “Zelfs al zou ik meer kunnen trainen, zou Roger willen dat ik nóg meer train (lacht). Hoe dan ook waren studies, los van mijn sportieve prestaties, altijd een van mijn prioriteit­en en wil ik dat combineren met mijn sport.”

5 LIEFDADIGH­EIDSAMBASS­ADRICE

Ze twijfelde zes maanden toen Unicef België haar vroeg als ambassadri­ce. Niet omdat ze niet graag wilde, wel omdat ze niet wist of ze zich wel genoeg kon inzetten voor de goede zaak. Thiam, kind van een Senegalese papa en een Belgische mama, schaart zich achter kinderproj­ecten, bijvoorbee­ld om kansarme kinderen onderwijs te bieden. “Omdat het om kinderen gaat, heb ik dit aanvaard. Voor mij is een degelijke opvoeding superbelan­grijk.” Een missie naar Afrika zoals bijvoorbee­ld Axelle Red of Tom Waes haar voorgingen voor Unicef - ziet ze wel zitten, wegens tijdsgebre­k kwam het er nog niet van. Overigens: nog voor Unicef aanklopte, deed ze al aan liefdadigh­eid. Zo vierde ze ooit Valentijn in een vluchtelin­gencentrum en sprak er met vluchtelin­gen die vooral uit Afghanista­n kwamen.

6 WERELDRECO­RDHOUDSTER-IN-SPE?

Ja, Nafi Thiam kan de komende jaren flirten met het wereldreco­rd (7.291 punten), zegt haar coach, als ze dus meer kan trainen. Thiam: “Dat wereldreco­rd is niet mijn ultieme doel, dat heb ik al 7.000 keer gezegd. Dat is echt nog een eind weg. Het Europees record

(7.032 punten) is op een dag niet onmogelijk, daar zit ik niet zo ver van.” De organisati­e ziet Thiam dit weekend al schitteren: ze loven een cheque van

30.000 euro uit als het Europees record eraan gaat. Of dat al bij voorbaat verloren geld is? “Een mooi initiatief, maar dit weekend is het niet mijn doel.” Lespagnard: “Ze zou mij verrassen als ze het haalt. Maar vorig jaar verraste ze mij ook. Ze is niet minder capabel dan vorig jaar. Met Nafi weet je nooit.”

Een obsessie zal het nooit worden, zegt Thiam. “Ik hoop dat ik een kleine tien jaar kan doorgaan. Maar stel dat ik nu, binnen twee jaar of binnen vier jaar stop, dan kan ik vrede nemen met mijn carrière. Wereldreco­rd of niet, Europees record of niet, mijn carrière is nu al geslaagd.”

7 (SOMS IETS TE) BEKENDE BELG

In België kan Thiam niet meer gaan en staan zonder te worden herkend. Vooral dat van haar altijd maar medailles worden verwacht, stoorde haar danig, zei ze vorig jaar. Hoe zit het nu, een jaar later? “Die druk vond ik toen echt niet leuk. Soms beseffen mensen niet wat je ervoor moet doen. Frustreren­d is dat soms. Alsof ik een medaille pak zoals ik een vakantieso­uvenir meeneem. Ik heb mezelf voorgenome­n om eraan gewoon te worden en er minder aandacht aan te schenken. Nu bekijk ik het als een deel van het spelletje.” Dat heet omgaan met de onvermijde­lijke druk van buitenaf als je een wereldtopp­er bent. “Ik heb geen zin om mijn plezier in atletiek te verliezen omdat iedereen een medaille verwacht. Ik laat de mensen maar praten. Als ze niet tevreden zijn als ik er toch alles aan gedaan heb en een keer geen medaille haal – die dag zal ooit komen – is het maar zo.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Veelzeggen­d: alleen Thiam prijkt op de affiche van de prestigieu­ze meeting.
FOTO PHOTO NEWS Veelzeggen­d: alleen Thiam prijkt op de affiche van de prestigieu­ze meeting.
 ?? FOTO RR ?? Als studente.
FOTO RR Als studente.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium