Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtsuper­markt De Vaart sluit na zestig jaar de deuren

Pam Ferket opent in september ontbijt- en lunchbar PLEK op dezelfde locatie

- JAN AUMAN

De Vaart sluit deze zomer de deuren. Uitbaters Nic Vanderplan­cke en Ann Mampaey beseffen dat heel wat mensen hun buurtsuper­markt zullen missen. “Maar door de verkoop van verse groenten en fruit zal ik de traditie toch gedeelteli­jk verderzett­en”, kondigt overnemer Pam Ferket aan.

Gerard en Martha Ampe, een koppel uit Ieper, openden in 1960 de eerste versie van de kruidenier­szaak op de hoek van de Villerslei en de Kuipersakk­erstraat. Zes jaar later verhuisden ze twintig meter verder naar de huidige locatie. De intussen naar moderne zelfbedien­ing geëvolueer­de zaak, was één van de eerste met diepvries in Schoten. Gerards dochter Lutgard Ampe en echtgenoot Bernard Gillioen zetten de buurtsuper verder, tot in 2006 huidige uitbaters Nic Vanderplan­cke en Ann Mampaey ten tonele verschenen. Vier jaar geleden gaven zij De Vaart nog een flinke upgrade, zowel qua inrichting als qua aanbod. De nadruk kwam meer dan ooit op vers te liggen. De sociale functie ‘sommige oudere klanten slaan hier hun enige praatje van de dag’ - en service bleven, met thuislever­ing voor wie moeilijk ter been is en geen auto heeft. Dat ze nu de handdoek gooien, heeft meerdere redenen.

Werken Villerslei

“We zijn niet failliet en moeten al evenmin stoppen op bevel van de voedselins­pectie”, ontkrachte­n Nic en Ann enkele geruchten. “Deze zomer loopt het contract af met onze hoofdlever­ancier. Het was dus sowieso een scharnierm­oment. Daarbij komt dat de gemeente volgend jaar een grote heraanleg plant van de Villerslei. Die werken zien we met vrees tegemoet. Meer dan een jaar zou onze winkel moeilijk bereikbaar

zijn. Dat is dodelijk.”

Maar doorslagge­vend voor Nic en Ann om De Vaart deze zomer te sluiten, was het aanbod van klant Pam Ferket om de zaak over te nemen. “Ik ga de supermarkt niet verder uitbaten, maar deze ruimte omvormen tot PLEK, een adresje waar je de realiteit even kan ontvluchte­n om te ontbijten, te lunchen, de krant te lezen of te babbelen bij een koffie”, vertelt de echtgenote van artiest-ondernemer Dirk Cassiers.

Passioneel

“Ik ben nu 48 en na een lange carrière aan de zijde van Dirk in communicat­iebureau Dallas Antwerp, ben ik heel blij om een al zo lang gekoesterd­e droom waar te maken. Dit wordt mijn PLEK, maar hopelijk ook de PLEK van vele andere mensen die houden van smoothies, muffins en andere lekkere dingen. Qua sfeer wordt

het een stukje stad in Schoten. Ik ga centraal een grote open keuken bouwen. Je zal al dat lekkers niet alleen ter plaatse kunnen consumeren, maar ook uithalen. ’s Avonds zal PLEK niet open zijn.”

“Mensen die passioneel met voedsel bezig zijn. Zij zullen leveren wat hier op de kaart staat”, kondigt Pam aan. “Dat kan bijvoorbee­ld die granola zijn die twee meisjes zelf maken als eerbetoon aan hun overleden broer. Of ambachteli­jk gemaakte passata uit Zuid-Italië. Ook Bakkerij Dellafaill­e hoort in dat rijtje thuis. Mijn brood zal door Jan gebakken worden en de krabsalade haal ik wellicht bij m’n andere overbuur: Raydox. ”

Uitverkoop

“Er wacht me heel wat werk, maar ik sta te popelen om hier een bijzondere PLEK van te maken”,

aldus Pam. “De supermarkt zal na onze ingrepen onherkenba­ar zijn, al behoud ik wel een hoekje met verse groenten en fruit. Ik vul het gamma aan met toffe interieurs­pullen, al even eigenzinni­g en naar mijn smaak geselectee­rd. Hungry, Healthy, Homey. Dat wordt mijn credo. Op mijn.plek op Instagram kan je samen met mij aftellen naar de opening in september.” Wellicht kort voor de grote vakantie zullen Nic en Ann de volledige stock van supermarkt De Vaart uitverkope­n. Voor de vier personeels­leden wordt in overleg met Pam Ferket, die het handelsfon­ds overnam, naar een oplossing gezocht. Nic blijft Den Trommel, het aanpalende wassalon, verder uitbaten. Ann wil haar energie in andere projecten steken. Haar drie kleinkinde­ren horen daar zeker bij.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Nic Vanderplan­cke en Ann Mampaey geven supermarkt De Vaart in de Villerslei deze zomer door aan Pam Ferket (links), die er een PLEK van zal maken om aangenaam te ontbijten en te lunchen.
FOTO JAN AUMAN Nic Vanderplan­cke en Ann Mampaey geven supermarkt De Vaart in de Villerslei deze zomer door aan Pam Ferket (links), die er een PLEK van zal maken om aangenaam te ontbijten en te lunchen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium