Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsroute­kaart met verkeersar­me wegen

Groen pleit voor duurzame mobiliteit

- JAN VORSSELMAN­S www.groen-zoersel.be

Groen pakt in Zoersel uit met een origineel initiatief: een fietskaart waarop alle veilige wegen staan uitgestipp­eld. De kaart wordt in alle 9.300 brievenbus­sen van de gemeente gedropt.

“We wilden eens wat anders dan een traditione­le folder voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Met deze routekaart maken we duidelijk dat onze partij resoluut voorrang geeft aan voetganger­s en fietsers. We hebben daar altijd op ingespeeld en zullen dat blijven doen. Op vraag van onze partij komt er nu een fietspad tussen de Voetbalstr­aat en de Westmalleb­aan in Zoersel en werd het voeten fietspad aan de nieuwe school in Halle met een meter verbreed”, vertelt lijsttrekk­er en uittredend gemeentera­adslid Marc De Cordt. Het bestaande stratenpla­n van de gemeente diende als basis om de verkeersar­me wegen aan te duiden. “Dat is geen overbodige luxe, want heel wat inwoners, niet alleen nieuwkomer­s, kennen die juiste wegen en paden niet om zich ergens veilig naartoe te begeven”, vervolgt De Cordt.

“De gemeente Zoersel stippelde in het verleden al wel schoolrout­es uit, met bijbehoren­de bordjes, maar die zijn aan een update toe. Omdat het een ondernemin­g is die nog lang kan duren, kwamen we op het idee om zelf een fietsroute­kaart uit te brengen. In plaats van de auto voorrang te geven, krijgt de fiets dat privilege.”

De veilige fietsverbi­ndingen tussen de drie deelgemeen­ten zijn elk in een aparte kleur aangegeven: blauw voor de verbinding Zoersel-Sint-Antonius, paars voor het traject Zoersel-Halle en lichtgroen voor de route Halle-SintAntoni­us. Op dat laatste traject werd het idyllische Kikkerpadj­e, bekend van de Hendrik Conscience­route, mee opgenomen. Daarnaast staan op het stratenpla­n ook nog veilige uitvalsweg­en uitgestipp­eld naar buurdorpen Schilde (Mathias Joostensla­an), Oelegem (Lemmekensb­aan), Westmalle (Geleg), Oostmalle (Kievitheid­e of Salphenseb­aan), Vlimmeren en Wechelderz­ande. Groen is ervan overtuigd dat zo’n fietskaart haar nut zal bewijzen. “Het is eens een andere manier om de mensen ervan te overtuigen dat Groen resoluut gaat voor een duurzame mobiliteit. Meteen hebben ze ook iets concreets, iets tastbaars, in de hand dat niet vlug met de ‘gewone’ kiespropag­anda in de prullenman­d zal terechtkom­en.”

De kaart is ook downloadba­ar.

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Marc De Cordt toont de fietskaart aan het Kikkerpadj­e.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Marc De Cordt toont de fietskaart aan het Kikkerpadj­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium