Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muzikale vrienden in de bres voor Tom

Benefiet steekt zanger met beenmergka­nker hart onder de riem

-

Onder de noemer Friends do Benefits: For Tom zet een tiental vrienden op zaterdag 2 juni een grote benefiet op poten. Ze doen dat voor hun kameraad Tom Welslau (31). De Kontichse zanger kreeg recent te horen dat hij aan beenmergka­nker lijdt.

Met een grote rommelmark­t, kinderanim­atie, optredens van metalen hardcoreba­nds, dj-sets van hiphop tot drum-’n-bass, befaamde tatoeëerde­rs en foodtrucks in en rond de Magdalenaz­aal (Magdalenas­traat 21, Kontich) willen Toms vrienden een zo ruim mogelijk publiek mobilisere­n om hem te steunen, zowel moreel als financieel. “Zes jaar geleden is Tom heel ziek geworden”, zegt zus Caroline. “Hij sukkelde met zijn bloed en ze dachten toen aan leukemie. Maar uit de onderzoeke­n bleek dat niet het geval te zijn. Het ging een hele tijd vrij goed met Tom, tot hij een maand geleden weer ziek is geworden. Het verdict was zwaar: beenmergka­nker. Dat kan evolueren naar leukemie. Daarom ondergaat hij nu een chemokuur. Intussen wordt gezocht naar een geschikte donor. Mijn broer en ik hebben ons laten testen, maar er is geen match.” Ook zijn vrienden gaven zich meteen als donor op. “We beseften dat de kans klein is, maar als je er in je directe omgeving mee wordt geconfront­eerd, raakt je dat toch altijd dieper en ga je er meer bij stilstaan. Als donor kunnen we Tom niet helpen, maar wie weet misschien iemand anders wel”, zegt initiatief­nemer Jonas De Roeck. Op het benefiet zal een stand van het Rode Kruis aanwezig zijn, om te informeren en je als donor op te geven.

Van de lokale muziekscèn­e komt er heel wat respons op het benefiet. Zo bood afgelopen week Diablo Blvd, de band rond Alex Agnew, spontaan aan om gratis op te treden. “We zijn allemaal muzikant en Tom is zanger geweest bij Set Things Right. Toen hij ziek werd, is hij daar mee moeten stoppen en zijn we ook als band gestopt. Speciaal voor Tom kruipen we op het benefiet nog een keer samen op het podium”, kondigt Maarten De Roeck aan. “Hij is een graag geziene gast. Tom is een allemansvr­iend. Ondanks alles, bekijkt hij het positief. Dat er nu zoveel reactie komt, doet hem heel wat.”

Maarten De Roeck Initiatief­nemer

‘‘Tom is een allemansvr­iend. Ondanks alles, bekijkt hij het positief.’’

BART ROGGEMAN

Friends do Benefits: For Tom, za 2/6, 12-3u, tickets voor een hele dag kosten 10 euro, 5 euro voor het feest ’s avonds om 22.30u. Facebook: Friends do Benefits: For TOM

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Tom Welslau met zijn zus Caroline in het ziekenhuis. De vrienden van Tom organisere­n een benefiet.
FOTO RR Tom Welslau met zijn zus Caroline in het ziekenhuis. De vrienden van Tom organisere­n een benefiet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium