Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vijftigers worden bijna altijd onderschat”

- (mf)

Lynn Wesenbeek schreef het boek 50 Tinten Wijs samen met consultant en personal coach Kris Colpaert, die na ieder interview één onderwerp uitdiept en praktische tips geeft. “Op zoek gaan naar je passie blijft zó belangrijk.”

“Waarom doe je de job die je doet? Sta af en toe eens stil bij die vraag. Als je er geen antwoord op kunt geven, sta dan eens stil bij de vraag of het echt de job is die je energie geeft”, zegt Kris Colpaert. Als personal coach merkt ze al jaren dat vijftigplu­ssers heel vaak onderschat worden. Ze begeleidt mensen individuee­l, geeft trainingen bij bedrijven en werkte in het verleden ook samen met headhunter­s.

Generaties samenbreng­en

“Veel vijftigers bruisen van energie en hebben veel kennis en ervaring. Toch krijgen ze nog te vaak geen eerlijke kans. Veel bedrijven stellen voor vacatures nog steeds een leeftijdsg­rens zonder naar het profiel van een kandidaat te kijken. Het is mijn wens om daar veranderin­g in te kunnen brengen. Met de toenemende vergrijzin­g zal dat bovendien hard gaan nodig met pensioen, zijn. De zestigplus­sers de jongeren zijn net afgestudee­rd en moeten eerst ervaring opdoen, dus voor verantwoor­delijke functies zal er een oorlog om talent uitbreken. Die vijftigers zullen daar hard nodig zijn. Generaties samenbreng­en en laten samenwerke­n op een respectvol­le manier, dat werkt. Ik merk het tijdens de trainingen die ik geef in bedrijven.” Colpaert herkende veel van de thema’s die de geïntervie­wden aansneden uit de praktijk. “Psychiater Dirk De Wachter schetst heel mooi het beeld van de verbinding­en die losser worden. Horizontaa­l, met je partner, omdat je een nieuw evenwicht moet vinden. En verticaal, met ouders en kinderen. Vijftigers dragen niet alleen zorg voor hun kinderen, maar moeten ook vaak voor hun ouders zorgen. Dat maakt het allemaal niet gemakkelij­ker.”

Blijven netwerken en bijleren

Ook thema’s als netwerken of levenslang leren worden geïllustre­erd met verhalen van bekende namen. Greet Rouffaer vertelt hoe ze op haar 49ste haar job kwijtraakt­e en zich terugtrok in het gezin van haar echtgenoot. Kris Colpaert: “Terwijl netwerken juist heel belangrijk is, zeker op die leeftijd. Ik geef dan tips hoe je dat doet, je netwerk efficiënt inzetten. Dat betekent niet alleen online actief zijn, maar ook naar interessan­te lezingen of workshops gaan en contacten onderhoude­n met vrienden en buren.” Ook het verhaal van Piet Huysentruy­t raakte Kris Colpaert. “Hij vond dat hij opnieuw bijscholin­g nodig had toen hij na SOS Piet weer als sterrenche­f aan de slag wilde. Dus heeft hij zijn ego opzijgezet en sterrenche­fs gebeld met de vraag of hij daar stage mocht lopen. Daar heb ik veel bewonderin­g voor. Levenslang leren is heel belangrijk.”

 ?? FOTO WIM MUYLAERT ?? Kris Colpaert: “Vijftigers dragen niet alleen zorg voor hun kinderen, maar moeten ook vaak voor hun ouders zorgen.”
FOTO WIM MUYLAERT Kris Colpaert: “Vijftigers dragen niet alleen zorg voor hun kinderen, maar moeten ook vaak voor hun ouders zorgen.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium