Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amsterdam duwt koning auto de binnenstad uit

Hogere parkeertar­ieven, knip in hoofdassen en geen nieuwe parkeergar­ages in centrum

- PATRICK VAN DE PERRE

Meer groen en minder auto’s in de stad. Dat is een van de krachtlijn­en uit het coalitieak­koord dat de nieuwe bestuurspl­oeg in Amsterdam deze week presenteer­de. Om dit te verwezenli­jken worden stevige maatregele­n genomen, zoals het knippen van hoofdwegen.

De nieuwe linkse coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP wil de aanwezighe­id van de auto in het centrum van de stad drastisch terugdring­en. Delen van de grachtengo­rdel, die het historisch­e hart van de stad vormt, worden parkeervri­j en de rest van het centrum wordt waar mogelijk autovrij. Dat betekent dat er vooral meer straten komen, waar fietsers en voetganger­s voorrang krijgen. Ook moeten meer straten parkeerluw worden. Bewoners kunnen met een parkeerver­gunning ontheven worden van het parkeerver­bod. In tegenstell­ing tot in Antwerpen is een parkeerver­gunning of bewonerska­art in Amsterdam – en de meeste andere grote steden in Nederland – al jaren betalend. Ook de parkeertar­ieven voor bezoekers stijgen naar maximaal 7,50 euro per uur, terwijl dat nu nog 5 euro per uur is. In 2025 moeten er 7.000 tot 10.000 parkeerple­kken zijn opgeheven in het centrum van Amsterdam.

“Publieke ruimte teruggeven”

“Indien we Amsterdam leefbaar willen houden, is er geen andere mogelijkhe­id dan de aanwezighe­id van de auto flink terug te dringen. Op die manier willen we de publieke ruimte teruggeven aan de mensen die in de stad wo- nen. Tegelijker­tijd willen we ook verder investeren in extra metrolijne­n en een fijnmazige­r tram- en busnetwerk naar de buitenwijk­en”, zegt fractievoo­rzitter van GroenLinks en toekomstig wethouder Rutger Groot Wassink.

Parkeergar­ages aan rand

Nieuwe parkeergar­ages in het centrum van de stad zijn eveneens uit den boze. Er komen alleen nog parkeerpla­atsen bij aan de A10, zeg maar de Ring van Amsterdam, of erbuiten. Bovendien wil het nieuwe colle- ge ook het inrijden van de stad bemoeilijk­en. Een aantal hoofdassen wordt geknipt, waardoor het moeilijker wordt om het centrum met de auto te bereiken. Dergelijke knip is vergelijkb­aar met de tijdelijke situatie die er nu door de werken op de leien in Antwerpen heerst.

De plannen van het Amsterdams­e bestuur worden gemengd onthaald. Bij veel bewoners klinkt enthousias­me. De horeca en het bedrijfsle­ven reageren eerder terughoude­nd.

Rutger Groot Wassink Amsterdams politicus

“Om Amsterdam leefbaar te houden, kunnen we niet anders dan de auto terug te dringen.”

 ?? FOTO RR ?? Drukte in de Raadhuisst­raat in het centrum van Amsterdam. Het nieuwe bestuur wil de auto uit de binnenstad halen.
FOTO RR Drukte in de Raadhuisst­raat in het centrum van Amsterdam. Het nieuwe bestuur wil de auto uit de binnenstad halen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium