Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Via kleinkinde­ren op school beland en blijven plakken”

Fons Bevers: klusopa in basisschoo­l Sancta Maria Willebroek

-

Fons Bevers (70) uit Willebroek is al twaalf jaar een onmisbare handige harry op basisschoo­l Sancta Maria in Willebroek. Hij is het ‘opperhoofd’ van de klusopa’s en wordt op handen gedragen. “We staan altijd paraat”, zegt Fons. “En met veel plezier ook.” “De kleinkinde­ren gingen er naar school. En van het een kwam het ander.” Zo beschrijft Fons Bevers (70) zijn eerste stappen als klusopa in basisschoo­l Sancta Maria in de Breendonks­traat in Willebroek. “Na twaalf jaar zijn de kleinkinde­ren er al een tijdje weg, maar ik ben blijven plakken.”

Het begon met de fietsen van leerlingen te herstellen, een ketting vervangen, banden oppompen,... “Een hobby van mij”, zegt Fons. “Maar vanaf dat ze zagen dat ik een handige harry was, wisten ze mij snel te vinden (lacht). Zo hebben we bijvoorbee­ld een demonteerb­are poppenkast gebouwd en hebben we een paar jaar geleden de oude houten speeltrein op de speelplaat­s helemaal terug in orde gebracht en geschilder­d. Dat heeft toen ook nog in de Gazet gestaan. Daar waren we wel trots op, ja. We zijn daar in de zomer anderhalve maand mee bezig geweest.”

Koelkast met bier

“Maar dat vind ik helemaal niet erg”, gaat Fons verder. “Integendee­l, ik ben hier graag op school. Ik woon ook niet ver, dus als ze mij bellen, ben ik er vrijwel meteen. Maar ik ben zeker niet alleen. We hebben een team van klusopa’s. Een plezante ploeg, altijd van dienst. En we hebben onze eigen koelkast voor onze Vedettjes. Dat is ook belangrijk, he. Na de uren natuurlijk (knipoogt).” Dat hij genomineer­d werd door de school voor de wedstrijd van Klasse doet Fons veel plezier. “We hebben ons altijd welkom gevoeld en ons werk wordt ook geapprecie­erd, dat voelen en zien we ook. We doen wat we kunnen en we proberen dat zo goed mogelijk te doen. De nominatie geeft blijk van een grote waardering en dat doet veel plezier.”

DIRECTEUR ERNA DE KUNST

“We kunnen hem alles vragen”

“Fons betekent heel veel voor onze school”, zegt Erna de Kunst, directeur van Sancta Maria. “Het is ne gouwe. We kunnen hem alles vragen en hij doet het altijd met veel plezier. Ik heb de vraag nog niet gesteld of hij staat er al. Hij gaat ook steeds zelf op ronde door de school, op zoek naar klusjes. Hij is er een tijdje tussenuit geweest na een knieoperat­ie en dat voelden we. Dan wordt hij door iedereen gemist.”

 ??  ?? Naam: Fons Bevers
Leeftijd: 70 jaar
Woonplaats: Willebroek
Functie: klusopa
Actief op school: 12 jaar
Naam: Fons Bevers Leeftijd: 70 jaar Woonplaats: Willebroek Functie: klusopa Actief op school: 12 jaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium