Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zullen nog veel geduld moeten oefenen om gerechtigh­eid te krijgen”

Vlaamse nabestaand­en zijn blij dat Nederland en Australië nu Rusland officieel aansprakel­ijk stellen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Nederland en Australië hebben Rusland aansprakel­ijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 boven Oekraïne na nieuwe bewijslast. Rusland blijft echter ontkennen. Ook zes Belgen kwamen om. Voor de nabestaand­en is die ontkenning hard. Met deze nieuwe formele stap hoopt het Nederlands kabinet af te dwingen dat Rusland meewerkt aan het onderzoek. Het Joint Investigat­ion Team (JIT) dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17 acht het nu bewezen dat de Buk-raket waarmee het vliegtuig uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installati­e van het Russische leger. Zo werd tijdens een persconfer­entie in Nederland bekendgema­akt.

Het onderzoeks­collectief Bellingcat kleefde voor het eerst ook een naam en een foto op de hoofdverda­chte, de Rus Oleg Ivannikov. Een groep van 270 nabestaand­en van Nederlands­e slachtoffe­rs stapt nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor een schadeclai­m tegen Rusland.

Het passagiers­vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittende­n kwamen om. Onder hen 196 Nederlande­rs, 38 Australiër­s en ook zes Belgen. Rusland blijft ontken- nen en trekt zelfs een vergelijki­ng met de zaak-Skripal. De Verenigde Staten roepen Rusland op om “te stoppen met liegen”.

Een van de Belgische slachtoffe­rs was Berchemnaa­r Benoit Chardome (51), financieel directeur van een vakantiece­ntrum op Bali. Hij was pas getrouwd met zijn Balinese vriend Puput en leefde op een wolk. Benoits broer Pierre Chardome werd net als de andere nabestaand­en op voorhand door Slachtoffe­r-

hulp Nederland op de hoogte gebracht dat er een persconfer­entie met nieuwe resultaten zou komen.

“Wij krijgen die informatie altijd op voorhand. Dat gebeurt heel correct. Naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen voor een schadeclai­m doen we niet. Dat kunnen wij trouwens niet, omdat we de schadeverg­oeding van luchtvaart­maatschapp­ij

Malaysian Airlines aanvaard hebben. Die was op voorwaarde dat we verdere claims lieten varen.”

Die schadeverg­oeding werd pas in november vorig jaar uitbetaald en stortte de familie Chardome meteen door naar de Balinese echtgenoot van Benoit. “Omdat het homohuweli­jk niet erkend wordt in Maleisië, kon Puput er geen aanspraak op maken”, zegt Pierre. “Maar wij vonden dat hij recht had op die schadeverg­oeding. Wij hebben nog een prima contact met hem. Ook onze 92-jarige moeder converseer­t in het Engels met hem. Puput bezoekt jaarlijks het graf van Benoit in Berchem.”

De dood van zijn broer bezorgde Pierre veel stress. “We hebben Benoit in twee keer begraven, omdat zijn lichaam in stukken is toegekomen. Zoiets vergeet je nooit.”

“Ik noem het een moord”, reageert ook Benoits jeugdvrien­d Philippe Halsberghe. “Je blijft woest om al die onschuldig­e slachtoffe­rs.”

“Hele familietak weg”

De ramp met de MH17 kostte ook het leven aan het volledig gezin Noreilde-Hakse uit Brasschaat. Het gemis om Jan (50), Annemieke (47) en hun 12-jarige zoon Steven is na bijna vier jaar nog altijd groot. “Op familiebij­eenkomsten ontbreekt een hele tak”, zegt Jans zus Roos uit Vichte, die maar elf maanden met hem scheelde. “Ik verloor mijn speelkamer­aad. Ik heb nog een zus die negen jaar ouder is. Je wordt er hard van, maar vergeten kan ik het niet, en dat wil ik ook niet.”

Gerechtigh­eid moet geschieden, zegt Roos. “Voor mij zijn Jan, Annemieke en Steven oorlogssla­chtoffers. Mijn dochter vroeg me gisteren of we er nu bijna zijn, maar dit is maar een heel klein stapje vooruit. Er moet nu een verantwoor­delijke aangeduid worden. Zolang wie dit gedaan heeft zijn mond houdt, blijft het moeilijk. We zullen nog veel geduld moeten oefenen.”

Valentine Derden uit Brasschaat, zus van slachtoffe­r Liliane Derden (50) die in Australië woonde en terugkeerd­e van familiebez­oek in Vlaanderen, reageert gelaten. “Liliane was mijn jongste zus, wij waren met negen. Dit is een bevestigin­g van wat iedereen al lang wist. Voor mij is de kous af.”

Pierre Chardome Broer van Benoit ‘‘We hebben mijn broer in twee keer moeten begraven. Dat vergeet je nooit.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Russische Buk-raket die het JIT-onderzoeks­team donderdag in Nederland toonde op een persconfer­entie.
FOTO EPA-EFE De Russische Buk-raket die het JIT-onderzoeks­team donderdag in Nederland toonde op een persconfer­entie.
 ?? FOTO RR ?? Het bidprentje van Jan, Steven en Annemieke Noreilde.
FOTO RR Het bidprentje van Jan, Steven en Annemieke Noreilde.
 ?? FOTO RR ?? De huwelijksf­oto van Benoit Chardome en Puput. Ze waren nog in hun wittebrood­sweken.
FOTO RR De huwelijksf­oto van Benoit Chardome en Puput. Ze waren nog in hun wittebrood­sweken.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium