Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaanse premier Mariano Rajoy in nauwe schoentjes

Motie van wantrouwen na uitspraak in corruptiep­roces

-

Oppositiep­artij PSOE heeft in het Spaanse parlement een motie van wantrouwen ingediend tegen de conservati­eve minderheid­sregering van premier Mariano Rajoy. Ook het liberale Ciudadamos, dat de regeringRa­joy tot nu toe steunde, eist vervroegde verkiezing­en.

De politieke opwinding is het gevolg van het arrest dat het Spaanse opperste gerechtsho­f donderdag geveld heeft in Operacion Gürtel, de grootste corruptiez­aak in Spanje sinds de democratie er opnieuw werd ingevoerd in 1978.

In een arrest van bijna 1.700 pagina’s sprak het hof zware straffen uit voor de centrale figuren in de zaak-Gürtel: zakenman Francisco Carreo kreeg 51 jaar; gewezen penningmee­ster van Rajoy’s Partido Popular Luis Barcenas moet

33 jaar de cel in en een boete van

44 miljoen euro betalen. In totaal werden 29 beschuldig­den veroordeel­d tot samen meer dan 300 jaar cel.

De affaire draait rond een door Carreo opgezette handel van overheidsc­ontracten voor bedrijven in ruil voor bijdragen aan de zwarte kas van de Partido Popular. Het hof onderzocht feiten tussen 1999 en 2005, maar volgens sommigen draaide het systeem al sinds 1982. Ook de Partido Popular zelf kreeg een boete omdat het geprofitee­rd heeft van het systeem. De sociaaldem­ocratische PSOE, de grootste oppositiep­artij, diende vrijdag een motie van wantrouwen in tegen de regering. Als de motie een meerderhei­d krijgt wil PSOEleider Pedro Sanchez een overgangsr­egering vormen die nieuwe verkiezing­en uitschrijf­t. Hij heeft alvast de steun van de derde partij in het parlement: Podemos. Volgens de Spaanse grondwet moet in zo’n motie van wantrouwen meteen een nieuwe kandidaat-premier worden aangeduid. Daarom steunt de jonge liberale partij Ciudadamos, die de minderheid­sregering van Rajoy tot nu toe steunde, de motie niet. Zij gunt Pedro Sanchez het premiersch­ap niet, maar eist zelf ook nieuwe verkiezing­en. Die kunnen dan weer niet zolang er niet is gestemd over de motie van wantrouwen. Rajoy toonde zich vrijdag boos over het initiatief van Sanchez. Hij vindt het onverantwo­ord Spanje te verzwakken op het moment dat er een crisis is rond de deelstaat Catalonië.

 ?? FOTO AFP ?? Mariano Rajoy.
FOTO AFP Mariano Rajoy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium