Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verpleger is zwaar beroep”

Plan minister Daniel Bacquelain­e terug naar af

- FARID EL MABROUK

Verpleegku­ndige en leerkracht zijn wel degelijk zware beroepen. Tot dat besluit komt doctoraats­studente Elyne De Baetselier na onderzoek bij negen beroepsgro­epen. “In die beroepscat­egorieën wordt de meeste zelfmedica­tie (zonder doktersraa­dpleging, red.) genomen, vooral tegen stress en fysieke klachten”, zegt ze. Maar net vrijdag heeft de regering Michel de lijst van de zware beroepen, die was overeengek­omen tussen minister van Pensioenen Bacquelain­e en de vakbonden, en waarop ook leerkracht­en en verpleegku­ndigen stonden, van de tafel geveegd.

Bent u ambtenaar en kreeg u donderdag te horen dat u een zwaar beroep heeft? Vergeet dan wat er gezegd is geweest. Het kernkabine­t kieperde gisteren de ondertusse­n beruchte lijst in de vuilbak. En floot minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) terug.

Het was vrijdag niet de beste dag voor minister van Pensioenen Bacquelain­e. Donderdag had hij het nog over een akkoord met de overheidsv­akbonden over een lijst met zware beroepen en had hij zich voorgenome­n om die bij de regeringst­op ook te verdedigen. Vrijdag klonk zijn boodschap al helemaal anders. “De kritiek was al even voorbarig als de lijst zelf”, verklaarde hij aan de deuren van de Wetstraat 16.

Felle kritiek was er gisteren nochtans ook in overvloed tijdens een meer dan pittige discussie tussen de premier en vicepremie­rs. N-VA en Open Vld waren donderdag al razend over de zet van minister Bacquelain­e, die volgens hen tegen de afspraken in en achter de rug van zijn regeringsp­artners met de bonden een deal had gesloten over de zware beroepen voor ambtenaren. Volgens die lijst heeft bijna de helft van het overheidsp­ersoneel een zwaar beroep en dus recht op een vervroegd pensioen. Dat vinden de liberalen en Vlaams-nationalis­ten niet alleen te verregaand. Bacquelain­e had ook helemaal geen mandaat om met de vakbonden over een lijst te onderhande­len, maakten Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld) nog eens duidelijk. CD&V-vicepremie­r Kris Peeters verdedigde Bacquelain­e nog, maar kon niet anders dan zich neerleggen bij de regels die de regering twee maanden geleden had afgesproke­n en die Michel nog eens in herinnerin­g bracht: alles moet binnen een bepaald budget gebeuren en er moet zowel voor de overheid als voor de privé een gelijkaard­ige regeling komen. “Het is niet omdat de vakbonden met een lijst afkomen dat de regering die moet overnemen,” klonk het vrijdag in de regeringst­op. Met andere woorden: Bacquelain­e diplomatis­ch, maar vakkundig afgeservee­rd. De minister én de lijst met zware beroepen terug naar af dus. De regering wacht nu eerst af wat vakbonden en werkgevers in de privé-

Bron binnen regeringst­op

‘‘Het is niet omdat de vakbonden met een lijst afkomen dat de regering die moet overnemen.’’

sector gaan afspreken over de zware beroepen.

Sociaal overleg

Veel illusies moeten Michel en co zich niet maken. Maandag zitten de sociale partners al samen over het dossier, maar de kans is bijzonder groot dat zij al meteen formeel gaan vaststelle­n dat ze het niet eens raken. Vooral de werkgevers willen gewoon niet van een lijst weten. De bal zal normaal gezien dus weer heel snel in het kamp van de regering liggen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e werd vrijdag teruggeflo­ten door de premier himself.
FOTO PHOTO NEWS Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e werd vrijdag teruggeflo­ten door de premier himself.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium