Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Versplinte­rde zonnepanel­en na industrieb­rand: “Spoel goed de groenten uit uw moestuin”

Zonnepanel­en op dak J-Tec spatten uiteen, buurtbewon­ers moeten opletten voor glasdeeltj­es in moestuinen

- SAM REYNTJENS

Met vereende krachten hebben brandweerl­ui van de zone Rand een grote industrieb­rand bedwongen. Zeventig pompiers van twaalf brandweerp­osten bekampten de vlammen en deden verschille­nde metingen in de buurt. Gevaar voor omwonenden was er niet.

De hele dag was de brandweer gisteren in de weer in kmo-zone Vloeiende. Een brand die vermoedeli­jk al in de loop van de nacht was ontstaan, werd ’s morgens opgemerkt door automobili­sten die over de Antwerpses­teenweg reden.

Een dikke rookpluim hing boven de wijk maar het was nog even zoeken om de herkomst te vinden. Uiteindeli­jk bleek dat de brand woedde bij J-Tec Material Handling, een dochter van de groep Katoen Natie. In de productieh­al van het gebouw wordt aan machines voor de ontwikkeli­ng van coatings gewerkt. Chemische producten waren er evenwel niet opgeslagen, waardoor de rook geen extra giftige stoffen bevatte.

“Natuurlijk is alle rook giftig”, zegt Jessica De Boeck, woordvoers­ter van de brandweerz­one Rand. “Maar onze metingen wezen uit dat er geen chemische stoffen vrijgekome­n zijn.” Brandweerz­one Rand had de hele dag de handen vol met het brandende bedrijfsge­bouw. Behalve de bevoegde brandweer van Kapellen kwamen nog eens elf andere posten helpen. “Bijna al onze posten uit het noorden en het oosten zijn ter plaatse gekomen”, zegt De Boeck.

In totaal zakten zo dus zeventig brandweerl­ieden met 26 voertuigen af naar de loods in Kapellen. De belangrijk­ste reden van die grote uitruk was bluswater ter plaatse krijgen om de vlammenzee te bedwingen.

Zonnepanel­en aan diggelen

Door de grote hitte en de hoge vlammen sneuvelden ook de zonnepanel­en die op het dak van de loods lagen. De panelen gingen aan diggelen en de stukken vlogen in het rond. De brandweer deed nazicht in de buurt om uit te zoeken waar de partikels terecht waren gekomen. Daaruit bleek dat in de omgeving kleine glasdeeltj­es waren beland. “Die zijn niet schadelijk bij aanraking”, aldus de gemeente. Mensen met een moestuin wordt wel aangeraden hun groenten extra goed te spoelen voor consumptie. Naar de oorzaak van de brand is het voorlopig nog gissen. De brandweer kon vrijdag nog geen uitsluitse­l geven en bij de firma J-Tec Material Handling - met een zestigtal werknemers - was vrijdag niemand bereikbaar.

In de loop van de namiddag werden de bureauruim­tes in de loods leeggemaak­t, de zetel van J-Tec werd tijdelijk verhuisd naar een gebouw van Katoen Natie in de Luithagen in het havengebie­d.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO BFM ?? De brand legde het hele gebouw van J-Tec Material Handling in de as.
FOTO BFM De brand legde het hele gebouw van J-Tec Material Handling in de as.
 ?? FOTO BFM ?? Rook boven Vloeiende.
FOTO BFM Rook boven Vloeiende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium