Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet beste antwoord op bevolkings­groei”

-

Hoogbouw is niet altijd de beste oplossing om de bevolkings­groei aan te pakken. Dat vindt Tom Coppens, professor in ruimtelijk­e ordening. “In veel gevallen is het eerder een keuze voor prestige en om het beeld van een stad te veranderen.”

“Ik heb de indruk dat Antwerpen, maar ook Gent, de ambitie heeft om de stad ter torens te worden. Maar een goed antwoord op de verwachte bevolkings­groei is dat niet. Steeds meer Europese onderzoeke­n tonen aan dat we beter voor laag- dan voor hoogbouw kiezen”, zegt Coppens. De professor verwijst onder meer naar een studie van de Deense architect Jens Gehl. “Daaruit blijkt dat nieuwbouw met zes lagen een veel betere manier is om te bouwen in steden. In delen van Kopenhagen gebeurt dat ook.”

Voor nichepubli­ek

Volgens de professor verhoogt deze relatieve laagbouw de kwaliteit van het leven en wonen in nieuwbouww­ijken. “Het gevaar met hoogbouw is dat je op de grond te weinig activiteit krijgt”, zegt hij. “Hoogbouw is een verticale structuur, waardoor mensen die op de hoger gelegen verdieping­en wonen weinig binding hebben met wat er op straat gebeurt.”

Verder denkt Coppens dat hoog- bouw vooral voor een nichepubli­ek is. “De mensen die kiezen voor een appartemen­t in een hoge toren zijn vaak senioren met een goed inkomen. Het zijn mensen die na een actieve loopbaan kiezen om kleiner te gaan wonen in de stad. Maar die groep van kapitaalkr­achtige mensen is beperkt. Ik denk niet dat je mensen uit de middenklas­se of jonge gezinnen kunt verleiden met hoogbouw.”

De professor ziet hoogbouw in de eerste plaats als prestige voor een stad. “Steden, Antwerpen inclusief, willen zich daarmee op de kaart zetten en tonen dat ze een moderne stad zijn. Door hoogbouw toe te laten, bepaal en verander je ook de beeldkwali­teit van een stad. Maar verder zie ik weinig argumenten om voor hoge woontorens te kiezen.”

 ?? FOTO RR ?? Tom Coppens.
FOTO RR Tom Coppens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium